Младите хора в земеделието


Казвам се Петър Петров и от декември 2018 година съм председател на управителния съвет на Националната асоциация на младите фермери в България. Фермер съм в габровското село Съботковци. Семейният ни комплекс за селски еко-туризъм се състои от къща за гости, ферма за 30 млечни крави, 40 месодайни овце, коне, малък пчелин, развъдник за българско овчарско куче, зайци, пъдпъдъци и занаятчийско ателие. Мисията на стопанството е да популяризира и съхранява българската природа, културно наследство, бит и традиции. То не е финансирано по програмите за развитие на селските райони. Имаме и около 800 декара собствена и наета земя.

Националната асоциация на младите фермери в България съществува от 2007 година, като в последните години беше с неактивни функции, защото се изчерпа като членска маса и хората, които са били първоначалния ѝ заряд вече са извън тази рамка. Вече не развиват дейност като млади фермери и не са в целевата ни група. Няколко човека бяхме по-инициативни миналата година и искахме да сформираме подобна организация. Свързахме се с хората, които председателстваха тази и те на драго сърце буквално ни я преотстъпиха. Направихме ново общо събрание, избрахме нов управителен съвет и така събрахме още членска маса. Сега продължаваме да се развиваме, почти всяка седмица има нови членове, които кандидатстват. Мисията ни е да защитим интересите на младите фермери не само в следващата обща селскостопанска политика, но и като цяло. Има доста неща, които към момента са неуредени или се взимат необмислени решения относно бъдещето на младите земеделци.

За членството в нашата асоциация няма абсолютно никакви ограничения, както в типа земеделие, така и в годините. Желаещите могат да станат наши членове дори да са над 40-годишни, просто няма да могат да гласуват на общо събрание. Така че всеки един е добре дошъл. Единственото важно нещо е човекът да се занимава със земеделие, дори не е задължително да е собственик, може да е зает в земеделско или животновъдно стопанство. За да си редовен член обаче, трябва да отговаряш на условията за млад фермер – да се занимаваш със земеделие и да си под 40 години. Не е задължително да си собственик или управител. Въпреки името си, асоциацията ни няма нищо общо с мярката за млад фермер, с която повечето хора ни асоциират. Не е нужно да си кандидатствал или участвал в нея. Към момента активните ни членове са около 40 души. Сега имаме още молби за кандидатстване, които не мога да одобря персонално, защото това трябва да се случи на следващо общо събрание.

Няма как да не сблъскваме и с предизвикателства. Като основна трудност за нашата асоциация виждаме намаляване на членската ни маса. Сътрудничим си с Министерството на земеделието, храните и горите и с Държавен фонд „Земеделие”. Партньорството ни с тях се състои най-вече в организиране на съвместни инициативи и събития. Например, следващата такава е вторият форум на младите фермери в България и провеждането за 4-та година на конкурса за млад фермер на 30 май. Фермерите ни търсят именно заради контактите ни с тези институции и заради помощта, която им оказваме за решение на проблемите им и често след това не проявяват интерес и ангажираност. От друга страна, очакват веднага след като са станали членове на дадена асоциация, да имат някакви ползи. Изисква се определен период, за да може едно такова сдружение да развие структура и с времето да се реализират някакви видими ползи за хората. Можем да извоюваме малки неща, които все пак са важни и се усещат след даден етап. Например, една туристическа агенция организира пътувания до различни селскостопански панаири в Европа за членовете ни.

Освен Националния конкурс за млад фермер, наскоро взехме участие в протеста на биопроизводителите, който беше подкрепен и от други асоциации. Следващото ни мероприятие е трансгранично, съвместно с Европейския парламент. Става въпрос за сътрудничество между европейски и африкански  фермери. Събитието се проведе от 15 до 17 май в Ротердам. Аз бях представител на НАМФБ. Участваха около 100 представители на земеделски организации, млади фермери, агро агенции и многостранни институции от цял ​​свят – от млад производител на кафе от Кения или служител на ФАО от Рим до председател на Асоциацията на азиатските фермери. В допълнение към обичайните работни срещи, на всички гости бе предоставена информация за ежедневната практика в холандския селскостопански сектор, както и репортаж по темата от гледната точка на чужденец, направен след престой в приемно семейство. Друг важен елемент на програмата е обсъждането на консултантския доклад с препоръки за бъдещо сътрудничество между Европейския съюз и Африка по инициатива на Фил Хоган, европейски комисар по земеделието.

Националният конкурс за млад фермер в България ще се проведе за четвърта поредна година. Той се организира от Европейската народна партия, а господин Уручев, като наш депутат, е посредник за България. Победителят в родния конкурс участва в голямата надпревара в Брюксел, която ще се проведе през есента. Българският проект ще бъде представен, ще бъде заснет, ще има и цялостна презентация. Ще бъде представен както предходните години в Брюксел. Важни за участие в конкурса са устойчивостта на стопанството и приложената иновативна практика, размерът на обработваната земя няма значение. Въпросът е проектът да е спечелващ – дали като история, начин на развитие и да е конкурентен на европейско ниво. Всяка година е различно и най-често има три награди в различни направления. Освен материални възнаграждения, има и по-професионални. Предоставя се покритие на всички разходи по представяне на фермера на изложения или му се дава възможност да посети някое мероприятие. Наградата е комплексна, защото се състои от малки неща, които са много добра реклама за фермера. Победителите в България от втората и третата година са членове на НАМФБ. Втората година Петко Симеонов печели една от трите големи награди.

В края на месец март бях домакин на първата неформална среща на членовете на НАМФБ, чиято цел бе сплотяване на екипа и очертаване на предстоящите съвместни дейности през 2019 година. Положена бе основата на нова традиция – подобни срещи да се провеждат ротационно в стопанствата на членовете на НАМФБ като средство за обмен на добри практики между младите фермери.

Петър Петров, председател на УС на НАМФБ