Десето юбилейно национално състезание „Млад фермер”


Десетото юбилейно Национално състезание „Млад фермер“ организирано от  Министерството на образованието и науката, Дирекция „Професионално образование и обучение“ със съдействието на Регионално управление по образованието – Добрич и Аграрния университет – Пловдив се проведе в периода 23-25 април 2019 г. в Професионална гимназия по аграрно стопанство, гр. Добрич.

На официалното откриване участниците бяха приветствани от г-н Йордан Йорданов – кмет на гр. Добрич, народния представител Даниела Димитрова, зам.-областните управители на Добрич Живко Желязков и Красимир Николов, държавният експерт „Професионално образование и обучение“ в МОН г-жа Маргарита Гатева, проф. Нуретин Тахсин и гл.ас.д-р Манол Далев от Аграрния университет в Пловдив.

След официалното откриване се проведе техническа конференция, на която се разясни регламентът на състезанието и бе изтеглен жребият за реда на участие по отделни направления.

В Националното състезание мериха сили 70 деца от 48 града от цялата страна в три направления „Растениевъдство“, „Животновъдство“ и „Механизация на селското стопанство“. Състезателите от професионално направление „Растениевъдство” се състезаваха в дисциплините „ Разпознаване на семена от зърнено-житни, зърнено-бобови, технически и зеленчукови култури“ и „Резитба на нискостъблени лозя“ в учебно-опитното стопанство на ПГАС. В модул „Животновъдство“ участниците се състезаваха в дисциплините „Хигиена на млекодобива” в кравефермата на Добруджански земеделски институт Генерал Тошево и „Разпознаване на фуражи и фуражни добавки”. Учениците от модул „Механизация на селското стопанство“ се надпреварваха по „Майсторско управление на трактор по предварително зададен маршрут на учебния полигон в ПГАС и „Електронен тест по безопасност на движението по пътищата“.

След приключване на състезателните дни се състоя тържественото закриване и награждаване на победителите в състезанието. Ето ги и най-добрите, доказали знания, сръчност и умения за работа в екип: I отборно място – ПГАС гр. Добрич; II отборно място – ПГАТ „Цанко Церковски“ гр. Павликени; III отборно място – ПГССЛП гр. Карнобат.

Атрактивни награди – лаптоп, таблети, караоке-тонколона, моторна пръскачка, куфари, спортни чанти, бяха осигурени за победителите в отборното и индивидуалното класиране по направления. Награди за всички участници бяха осигурени от училищното настоятелство при Професионална гимназия по аграрно стопанство гр. Добрич

Всички състезатели, участвали във финалния кръг на състезанието „Млад фермер“ в гр. Добрич, ще бъдат приети в желана от тях специалност в Аграрния университет – Пловдив, без да участват в класирането.

Организаторите на състезанието изказват своята благодарност към всички партньори и спонсори на състезанието.

По материали на ПГАС, Добрич