Дни на Тодор Рачински в Добруджанския земеделски институт от 5 до 7 юни


 

В историята на българската селекция на пшеница има имена, покорили световни върхове и прославили страната ни далеч извън нейните предели. В средата на 20-ти век Добруджански земеделски институт дава на света името ТОДОР РАЧИНСКИ, чиито живот и дело го превръщат в непреходна легенда, в символ на съзидание, в синоним на посветеност на науката и човешко достойнство, в еталон за всеотдайност, скромност и човечност.

Деветдесет години ни делят от рождението на този забележителен феномен в българската селекция.

Селекционер е на пшеница в Добруджански земеделски институт от 1963 г. до кончината си. Директор е на института от 1974 до 1980 г.

Създава 22 сорта пшеница. Пръв оценява и използва световните селекционни постижения и ги въвежда в селскостопанската практика на страната, пръв създава и внедрява нискостъблените пшеници с повишена продуктивност и висока устойчивост на полягане, използва нови генетични източници за устойчивост срещу болести и за повишаване на качеството на зърното. Автор на 55 научни и научно-популярни публикации.

Завършва жизнения си път на 26 декември 1980 г. при автомобилна злополука, оставяйки след себе си трайна следа и ценно наследство за поколенията. Името му остава съхранено завинаги в народната памет и заслужено се ползва от почитта не само на своите съвременници, но и на своите потомци.

По повод 90-годишнината от рождението на бележития селекционер на пшеница на 5, 6 и 7 юни 2019 г. в Добруджански земеделски институт – гр. Генерал Тошево ще се състоят ДНИ НА ТОДОР РАЧИНСКИ.

В рамките на събитието ще се проведат:

  1. Международна научна конференция: „Съвременната селекция и агротехника на полски култури – иновативни решения и перспективи“ – 5-6 юни 2019 г., парк-хотел „Изида“ – гр. Добрич
  2. Ден на отворените врати – 7 юни 2019 г., Добруджански земеделски институт – гр. Генерал Тошево. Програмата включва: Пресконференция, официално откриване, поднасяне на венец на паметника на Тодор Рачински, посещение на опитните полета и семепроизводните посеви, дискусия по проблемите на съвременното земеделие и делови контакти.

                                                                                                                                        По материали на ДЗИ, Генерал Тошево