Ежегоден празник на черешата в Кюстендил


Тази година празникът на черешата ще се проведе на 21 – 23 юни.

Институт по земеделие – Кюстендил е структурно звено на Селскостопанска академия към Министерство на земеделието, храните и горите и е специализирано научно-изследователско учреждение за решаване на теоретични и практически проблеми на земеделието, внедряване на български и чужди постижения и оказване на помощ на земеделските производители. Той е правоприемник на откритата със Заповед на МЗДИ № 2646/19.12.1929 г. Овощарска опитна станция в гр. Кюстендил.
След откриването си, това научно учреждение се превръща в първото средище не само на практическата, но и на научната овощарска мисъл в страната ни. Тук, през различно време, са работили видни учени в областта на овощарството. Днес, научните работници и специалисти се стремят да отговорят на всички предизвикателства, поставени пред земеделската наука и практика.

На Празника на черешата ще се представят изложба от разнообразни сортове череши, създадени в Института по земеделие в Кюстендил и отглежданите от земеделските производители в региона, както и фолклорна програма „Черешчица род родила“. В тази програма са включени участия на различни танцови формации и индивидуални певци. В Градската градина се излагат всякакви сортове череши от производители от цялата страна. Паралелно се провежда „Черешата в занаятите“, където може да наблюдавате различни конкурси за „Най-голяма череша“, „Най-добре подреден черешов щанд“ и други.

Черешови сортове създадени в институт по земеделие – Кюстендил

МИЗИЯ

Мизия

Произход: получен е от кръстосването на сортовете Ламберт и Козерска. Срок на зреене: първото десетдневие на юли (около седмица преди тези на Ламберт). Дърво: средна растежна сила, с пирамидална, средо гъста корона. Дървото е скороплодно и с много добра родовитост. Устойчивостта на зимни студове и късни пролетни мразове е много добра. Цъфтеж: протича късно, почти едновременно с този на родителските сортове. Подходящ опрашител е Стар. Плодове: едри (7,2 g), с красива сърцевидна форма и заострен връх. Плодовото месо е плътно и с отлични вкусови качества.

ДАНЕЛИЯ

Данелия

Произход: създаден е чрез кръстосване на сортовете Хеделфингенска и Гермерсдорвска. Срок на зреене: плодовете узряват дружно в средата на юни, около 10 дни преди тези на Бинг. Узряването запълва празнината между времето на беритбената зрелост на Бигаро Бюрла и Бинг. Дърво: средно силнорастящо, с широкопирамидална до кълбовидна корона. Дърветата започват да плододават средно рано, имат редовна и много добра родовитост. Сортът има много добра студоустойчивост и устойчивост на късни пролетни мразове. Цъфтеж: полукъсен, 3-5 дни след този на Бинг. Ефективен опрашител е Стела. Плодове: едри (6,2-8 g) с красива сърцевидна форма и добре изразен, слабо заострен връх. Плодовото месо е плътно до много плътно, сладко кисело с много добри вкусови качества.

СТЕФАНИЯ

Стефания

Произход: създаден е чрез кръстосване на Компакт Ламберт и Стела 35 В-11. Срок на зреене: плодовете узряват дружно в края на юни-началото на юли и са с привлекателна външност. Дърво: силнорастящо, с пирамидална, умерено гъста корона, без изчесване или чупене на клони и разклонения под тежеста на плодовия товар и много добра родовитост. Устойчивостта на зимни студове и късни пролетни мразове е много добра. Цъфтеж: късен, което му дава предимство пред други сортове, с оглед избягване на повреди от пролетни мразове. Плодове: едри до много едри (7,4-8,4 g), широкосърцевидни, с добре изразен връх с твърде малко бодилче. Плодовото месо е сладко кисело с много добри вкусови качества.

ПОБЕДА

Произход: кръстоска от свободно опрашване на неизвестен сорт. Срок на зреене: втората десетдневка на юни. Дърво: силно растящо с относително рядка широкопирамидална корона. Встъпва рано в плододаване, ражда редовно и много добре. Цъфтеж: ран, протича едновременно с Ранна черна едра и Бигаро Бюрла, с които се опрашва взаимно. Плодове: едри (6,1 g), плътномесести, с широкосърцевидна форма и заоблен връх, с добри до много добри вкусови качества.

ЧЕРНА КОНЯВСКА

Произход: получен е от кръстосването на сортовете Румънка и Ръждавичка белвица. Срок на зреене: плодовете узряват в края на второто десетдневие на юни. Дърво: силно растящо, с пирамидална до широкопирамидална и средно гъста корона. Родовитостта е много добра (в това отношение не се различава от Ван). Започва да плододава на 4-та 5-та година. Цъфтеж: протича рано, самостерилен е. Подходящи опрашители са Ван и Стела. Плодове: едри (6,3 g), плътномесести, с широкосърцевидна форма и много добри вкусови качества.

КЮСТЕНДИЛСКА ХРУЩЯЛКА

Произход: създаден е чрез опрашване на Румънка и смесен прашец от Ранна от Вил и Ръждавичка белвица. Срок на зреене: второто десетдневие на юни. Дърво: средно до силно растящо, с широкопирамидална и сравнително рядка корона. Започва да плододава рано и има добра родовитост. Цъфтеж: ран, сортът е самостерилен. Подходящ опрашител е Бинг. Плодове: едри (6,1 – 6,9 g), сърцевидни с плътно розово-червено месо и много добри вкусови качества.

БЪЛГАРСКА ХРУЩЯЛКА

Произход: създаден е чрез опрашване на цветове от семеначе № 34 с прашец от Козерска. Срок на зреене: третото десетдневие на юни – началото на юли. Дърво: умерено до силнорастящо с широкопирамидална средно гъста корона. Родовитостта е много добра. Устойчивостта му на зимни студове и късни пролетни мразове е много добра. Цъфтеж: късен, образува кръстосанонесъвместима група със сортовете Козерска и Гермерсдорфска. Добър опрашител е Ламберт. Плодове: едри (7,2 g), от типа на хрущялките, широкосърцевидни със заоблен връх и много добри вкусови качества.

СУПЕРСТАР

Произход: получен е от кръстосването на сортовете Сенека х Ранна от Вил. Срок на зреене: втората десетдневка на май. Дърво: средно силно растящо с умерено гъста корона, скороплодно, много родовито.

Цъфтеж: ран, обилен, самостерилен. Подходящ опрашител – Бигаро Бюрла. Плодове: средно едри 4,5 g, сърцевидни с меко плодово месо и добри вкусови качества.

ДИМА

Произход: получен е от кръстосването на сортовете Ван и Стела. Утвърден е от ИАСАС през 2014 г. Срок на зреене: плодовете узряват в края на второто десетдневие на юни, с около 3 дни след тези на Ван. Дърво: растежната сила на кандидат сорта е умерена, близка до тази на Ван. Образува сравнително рядка корона. Скороплоден и родовит сорт. Цъфтеж: цъфтежът е късен. Средната дата на начало на пълен цъфтеж е 20 април, с около 5 дни след този на Ван. Това е първият самоплоден черешов сорт създаден в България. Плодове: едри до много едри (8,3 g). Плътномесест е, по форма, едрина, оцветяване на кожицата и особености на плодовото месо и сока приличат на майчиния сорт Ван.

АЛЕКСТОН

Произход: получен е от кръстосването на сортовете Ван и Стела. Утвърден е от ИАСАС през 2014 г. Срок на зреене: узряват в края на второто десетдневие на юни, почти едновременно с тези на Ван. Дърво: растежната сила на дървото е слаба до умерена, по-слаба от тази на Ван. Образува рядка корона. Скороплоден и високо родовит сорт. Цъфтеж: Средната дата на начало на пълен цъфтеж е 15 април, с около 2 дни след този на Ван. Алекстон е също самоплоден сорт, което му дава предимство спрямо други самостерилни сортове. Плодове: едри (7,6 g), широкосърцевидни, подобно на бащиния сорт Стела. Плодовото месо е плътно, с черно-червено оцветена кожица и много добри вкусови качества.

ВАСИНИКА

Произход: получен е от кръстосването на сортовете Ван и Стела. Утвърден е от ИАСАС през 2014 г. Срок на зреене: узряват около средата на юни, с около 5-6 дни преди тези на Ван, с което успешно запълват времето между ранозреещите (Бигаро Бюрла) и среднозреещите (Ван) сортове. Дърво: растежната сила на сорта е средносилна, по-голяма от тази на Ван. Образува средно гъста корона. Скороплоден и родовит сорт. Цъфтеж: Цъфтежът е ран. Средната дата на начало на пълен цъфтеж е 10 април, с около три дни преди Ван. Подходящ опрашител е Стела. Плодове: много едри (8,6 g), широкосърцевидни до закръглени, с черно-червено оцветена плодова кожица. Плодовото месо е плътно с отлични вкусови качества. За съжаление, с промяната на климата през последните години, свързан с чести пролетни мразове, зимни студове, екстремни засушавания и градушки, се нанасят значителни повреди върху количеството и качеството на плодовете. Решението на проблема се търси основно чрез подбор на устойчиви сортове, добра агротехника и др.

Доц. д-р инж. Николай Христов, д-р А. Стоева,

Институт по земеделие, гр. Кюстендил