Международни дни на полето 2019


 

През своята 74-годишна история Аграрният университет-Пловдив се утвърди като модерен национален и европейски образователен, научноизследователски и внедрителски център, който има значителен принос за устойчив и интелигентен растеж на аграрния сектор. Съхранените традиции непрекъснато се развиват и усъвършенстват, за да отговорим на предизвикателствата на бъдещето. През настоящата година университетът получи институционална акредитация с оценка 9,61 по десетобалната система, която го отрежда в топ три на университетите в България.

Съвременното развитие и постиженията на Аграрния университет-Пловдив през последните години привлякоха вниманието на германския агробизнес. Утвърди се и се разширява сътрудничеството с мощни компании като CLAAS, BASF, Fendt, Rapid, Amazone.

Една от новите инициативи с немски фирми и асоциации са Международните дни на полето – България, първото издание на които се проведе през 2018 г. Изложението се организира съвместно с Германското земеделско дружество (DLG) и IFWexpo Heidelberg GmbH.

От 30 май до 1 юни 2019 г. на учебно-опитното поле на Аграрен университет-Пловдив ще се проведе второто издание на Международни дни на полето–България. В продължение на три дни учебно-опитното поле на Аграрния университет е място за среща на представители от агробизнеса, академичните среди и изследователи, фермери, студенти, които ще се запознаят пряко с най-новите методи за отглеждане на различни сортове култури, с иновационни подходи в производството, растителната защита, земеделската техника и ще проследят на живо демонстрации. Българските и чуждестранните фирми ще покажат своите постижения, които превръщат аграрния сектор в модерен и ефективен в отговор на предизвикателствата, които стоят пред сектора, а именно осигуряване на храна за все по-нарастващото население. Организират се дискусии и презентации за предизвикателствата пред различни селскостопански сектори, осигурява се възможност за професионални контакти, бъдещо сътрудничество и нови бизнес инициативи между участниците и посетителите. Студентите от Аграрния университет участват в създаването на посевите, в обработката, в цялостната организация, в регистрацията на участници и посетители. С активното включване в международната изява студентите доброволци придобиват допълнителен практически опит. Възпитаниците на Аграрен университет-Пловдив, реализирали се във фирмите, които участват на форума, ще се срещнат помежду си, с ръководството на университета, с преподаватели, с бизнес партньори, за да обсъдят актуални проблеми и модерни технологии в земеделието, да създадат нови контакти, да разширят и осъвременят своя бизнес.

Акценти на изложението през 2019 г.

Концепцията за изложението тази година е включване на участници освен със зърнено-житни култури, така и със зеленчукови култури – полско и оранжерийно производство, малинопроизводители, животновъди и пчелари, производители на биологична продукция, на препарати за растителна защита, торове, земеделска техника. Важно място има участието на Асоциацията за етерично-маслени култури.

Очакват се гост-лектори и официални делегации от Сърбия, Македония, Гърция, Турция, Франция, Германия и България.

По материали на АУ, Пловдив