Булагро Груп – 30 години партньор на българските земеделци


Христофор Бунарджиев, изпълнителен директор на Булагро Груп, пред в. „Земеделска техника”

Булагро груп холдинг е една от най-старите компании в областта на селското стопанство. Създадени сме в далечната 1989 година, когато в регистъра на старозагорския окръжен съд, под номер 6, е регистрирана първата агро компания от групата. Вече 30 години сме неизменен партньор на успелите български земеделци. На 19 март 2019 г. отбелязахме забележителния юбилей – 30 години на българския пазар.

Първоначално започнахме да предлагаме продукти за растителна защита, семена, торове. От 1998 година стартирахме с търговия и осигуряване на сервиз на селскостопански машини  с марките John Deere, Pottinger, Hardi и днес вече сме представител на 15 различни световни марки.

Тази година на изложението Бата Агро представихме както бестселъри, голям брой машини, показали много добри резултати през годините и продадени големи бройки, така и няколко световни новости. Едната от тях е самоходната пръскачка Hardi Rubicon. Компанията Hardi ни избра за своето първо представяне в България. Премиерата си за България направи също и една по-малка пръскачка Hellios от серията на Hardi, която е предназначена за стопани с по-малки площи. Друга новост е дисковата брана Terradisc на водещата австрийска компания Pöttinger, която е с работна ширина 8 метра.

Относно пазара на земеделска техника, не мисля, че само големите фермери се интересуват от машини. Земеделците със средни и по-малки стопанства също купуват, като и за тях имаме подходящи машини. Фокусът на компанията ни е бизнес с малкия и средния фермер, но разбира се, че търгуваме и с големите производители. Това важи не само за машините, но и за торовете и препаратите, които предлагаме. В бранша друга фирма с такъв бизнес модел в страната няма. Към Булагро Груп Холдинг имаме различни компании, предлагащи всякакъв род продукти в сферата на земеделието, за да може да се осигури професионализъм и качество на обслужването. Всяка компания си има търговски екип, който е с различен профил на професионалните умения и знания, така че не само да продаваме продукта, но и да осигуряваме консултация за неговото използване. Това е много важно и ни прави успешни на земеделския пазар. Клиентът, ако е доволен от един продукт, най-вероятно ще поръча и другите. Не по-малко важен е и рискът, който ние поемаме, защото, ако не се справим с очакванията на клиента за даден продукт, много вероятно е да го загубим за всички останали. От друга страна, това е сериозна мотивация за нашия екип за доброто качество на предлаганите изделия и продукти.

В момента в сектор „Земеделие” е разпространено схващането, че съвременните машини стават много сложни и трудни за обслужване. Това не е така. Напротив, всички съвременни компютъризирани вградени системи в земеделието са насочени в посока облекчаване на вземането на решение от тракториста. Така че не е задължително да се иска персонал с по-високи професионални умения, защото машините стават по-лесни за управление. След доставката на закупените изделия провеждаме обучение, за да сме сигурни, че клиентът ще може правилно да ги използва.

Често повдигат въпроса може ли конкуренцията на пазара на земеделска техника да се обедини около общи цели. Няма съмнение, че това е много трудно. В ранните години с останалите представители на фирми, които предлагаха техника в отрасъла, дори не си говорехме. Анализирайки това, което ни събира, когато бях председател на Бата Агро, се оказа, че то е много повече от това, което ни разделя. След няколко съвместни срещи и споделяне на общи ценности, разбрахме, че наистина сме по-силни, когато сме заедно. Затова и направихме Българска асоциация на търговците на агротехника, а след това и изложението Бата Агро, което само за няколко години се превърна в най-голямото на Балканския полуостров. Питат ме дали съм готов отново да бъда председател на Бата Агро, защото съм отделял 2 пъти по 2 години от моя професионалния и личен живот. Смятам, че вече съм изпълнил ангажимента си. Мисля, че има други млади хора, които сега развиват бизнеса си, както колегата Даниел Минев, настоящият председател. Но винаги съм стоял зад идеята за обединение на търговците на земеделска техника. Така можем повече да подпомогнем българското земеделие да стане съвременно и високопродуктивно.

Доц.д-р инж. Милка Бобева