Микро растения – здраве в домашни условия


Във връзка с разпространението на Covid-19, на много хора им се налага да остават по домовете си, независимо дали са в карантина или просто като предпазна мярка. За добро или за лошо, има шанс това да става все по-често явление и много от хората да предпочитат да работят от вкъщи и да сведат контактите с хора до минимум. Притесненията от инфекциозни заболявания ни карат да се замислим все повече и за мерките, които взимаме, за да засилим нашия имунитет и като цяло да подобрим здравословното си състояние. Една възможност да тръгнем по пътя на здравословното хранене е да се опитваме да отглеждаме част от храната си у дома. Добър пример за подобно начинание е отглеждането на микро растения в домашни условия.

Какво са микро растенията и защо са подходящи за отглеждане вкъщи?
Микро растенията (microgreens) са малките версии на познатите ни зеленчуци и други култури, които по принцип консумираме, когато са в сезон. Това са поникналите семена на култури като броколи, репички, грах, слънчоглед и много други, които са оставени да фотосинтезират и да се развиват до фаза котиледони или първи същински лист. Характерното при тях е, че те се изхранват основно от запасите на семката, от която поникват и не се изискват допълнителни подхранвания. Освен това, поради краткия им срок на отглеждане и контролираната среда, нямат нужда от третирания с каквито и да е препарати за растителна защита, което ги прави една от най-чистите храни. Микро растенията са едни от най-подходящите ядливи растения, които можем да отглеждаме в домашни условия точно заради ниските си агротехнически изисквания и кратък срок на отглеждане. Повечето култури са готови за консумация за по-малко от 10 дни след засяване.

Отглеждането е сравнително лесно и подходящо за хора на всякаква възраст: Семената се сеят слято върху чист торфен субстрат, държат се на влажно докато поникнат, след което се поставят на слънчево и топло място и почвата се поддържа леко влажна, докато растенията достигнат желания размер. При циклично засяване на различни култури през няколко дена, едно семейство може да поддържа постоянно нужното количество пресни микро растения целогодишно без да използва много място или ресурси. При повечето култури, след около 7 до 10 дена, растенията могат да се отрежат и консумират директно или да се сложат в затворени контейнери и съхранят в хладилник до поне 5-7 дена. Растенията са предназначени да се консумират сурови като добавка към всякакъв вид ястия, включително салати, супи, месо, риба, сандвичи и дори смутите и прясно изцедени сокове. Съдържанието на полезни хранителни вещества, витамини и антиоксиданти може да бъде в пъти по-голямо на единица тегло отколкото от по-големите версии на същите растения.
Комплекти с почва, семена, саксии и инструкции за отглеждане можете да намерите от „Ферма за микро растения“, продукт участващ като иновация на изложението АГРА 2020 от фирма „Геосемселект ООД“. Продуктът може да се поръча от http://microgreens-bg.com.

По материали на Геосемселект