Любопитно: 90 години от първата тракторна гума в Европа


Историята на специализираните гуми за селско стопанство започва през 1928 година, когато Continental представя първите пневматични гуми за трактор в Европа T2. Само след четири години пускат T3 AS, която впечатлява със своя иновативен протектор и теглителни способности. През 1938 г. отново индустрията изживява революция като решава да не свързва отделните елементи на протектора в своята T4 AS. От тогава до днес, елементите на протектора са разделени в централната част на гумата, което допринася за по-голяма теглителна сила. В допълнение, подобреното сцепление води до елиминиране на нуждата от вериги и други технологии за сцепление в почвата.

През 1955 германците създават Continental Farmer, която благодарение на новата шарка от  скосени и усилени ребра, разширяване на елементите на протектора и подобрени способности за самопочистване, има 20% по-добро сцепление на всякакви вид почви.

През 2016 на пазара се появяват Tractor70 и Tractor85 премиум радиални гуми. Те притежават изключителна издръжливост и стабилност, като в същото време гарантират високо ниво на комфорт при движение, защита на почвата и теглителна сила. И двете гуми използват иновативната и патентована технология на Continental N.flex, която подобрява абсорбирането на удари благодарение на използваните найлонов текстил и заздравен каркас. През август 2018 г. е представена TractorMaster – радиална гума, която  използва новата D.fine технология.

ЗТ