Българската антарктическа база


Базата “Св. Климент Охридски” се намира на брега на о. Ливингстън. Това е неголям остров от групата на Южно Шетландските острови, отдалечен на стотина километра от континента Антарктида и на около хиляда километра от Южна Америка. Базата е основана през 1988 г., а сега на нея се провежда двадесет и седмата българска антарктическа експедиция. Българският флаг се вее в дъното на силно врязан, дълъг над 10 км залив. По време на краткото антарктическо лято, когато в България е средата на зимата, край “нашия” остров и в спокойните води на залива се събират много морски птици и бозайници – пингвини, чайки, морелетници, корморани, тюлени, китове…

c.Plamen Ivanov

Колония на пингвини папуа

Силата, която ги притегля е антарктическият крил – планктонни ракообразни, които живеят в огромни количества в почти леденостудената вода.

3 Тюлен

Огромен айсберг, заседнал в залива пред българската станция

Тюлен си почива на брега

За разлика от континенталния антарктически климат – най-студения, ветровития и сухия на земята, на о. Ливингстън климатът е по-мек, а въздухът – много влажен. Ниската променлива облачност е обичайно явление и в комбинация с много дългите, продължаващи часове изгреви и залези създава изключително осветление – всякакви нюанси на оранжево, червено, виолетово.

Д-р Пламен Иванов