Институтът по декоративни растения е търсен от земеделските производители


Интервю с проф. Бистра Атанасова, директор на ИДР – София

Проф. Атанасова, от кога се отбелязва празникът на Института? От колко човека се състои екипът Ви?

– От 2012 г., на 9 май (6-та поредна година) колективът на ИДР празнува своя традиционен професионален празник „Цветята – символ на пролетта и красотата.”. През тази година Институтът по декоративни растения навършва 38 г. от създаването си през 1979 г., като самостоятелна Опитна станция по цветарство и декоративни храсти – с. Кубратово.

Всяка година на тържеството присъстват председателят, зам. председателят, гл. научен секретар и началници на отдели на Селскостопанска академия, колеги от ИАСАС и фонд „Земеделие“, редактори на списания, земеделски производители и бивши служители на ИДР.

На празника директорът на института отбелязва с доклад постиженията на колектива и направените подобрения през предходната година, като връчва грамоти на отличилите се служители за прецизно изпълнение на преките им задължения и за активно участие при провеждане на мероприятията на ИДР. Тази година бяха удостоени с почетен знак 8 професори и доценти за дългогодишна изследователска дейност и за принос в развитието на цветарската наука. За разработване и одобряване на цялостна технология за отглеждане на гипсофила, авторите на колектива получиха грамоти. Наградени бяха и 8 служители от отделни звена на института.

Колективът на ИДР е малък и сплотен. Хората са трудолюбиви и затова резултати не липсват. За съжаление, при всяко следващо съкращение, съставът ни намалява с 2-3 бройки, което се оказва пагубно за института. Към момента списъчният състав е 30 души, включително научни сътрудници, агрономи, техници, лаборанти, работници и пазачи. Академичният състав е представен от общо 10 души – 2 професори, 3 доценти, 1 главен асистент и 4 асистенти. Независимо от малкия брой служители аз, като ръководител на този институт, се гордея с постигнатите резултати и с тяхната отзивчивост и подкрепа в трудни моменти.

Привличането на млади кадри е изключително трудно, но похвално е, че през последните 3-4 г. в института се обучават 4 докторанти в областта на декоративните растения. Поради ниските заплати не се надявам те да останат на работа при нас. Правим всичко възможно да ги задържим, но както знаете, определяща е заплатата.

Посещават ли ви земеделски производители?

– Да, посещават ни. ИДР сключва с тях договори за оздравяване и микроразмножаване на цветни култури, провежда семинари и курсове за обучение на цветопроизводители и любители на цветя, организира открити дни свързани с технологичните аспекти при отглеждане на декоративните видове, предоставя консултански услуги и др.

Всяка година ние участваме в провеждането на най-малко 4-5 традиционни изложби в София и Пловдив, където реализираме голяма част от цветната си продукция, съпроводени с множество консултации, давани на цветопроизводители и любители на цветя.

Хабилитираните учени от ИДР участват като лектори при обучения по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” по специалността „Декоративни растения”. Само през настоящата година са проведени 2 курса. След приключването на лекциите курсистите бяха на практика в нашия институт, като се запознаха с начина на отглеждане на цветните култури.

От Холандия и много други страни се внасят цветя и посадъчен материал. Какво ще кажете за тяхното качество?

– Внесените от чужбина цветя, семена и посадъчен материал от резници, луковици и грудколуковици в повечето случаи не отговарят на сорта и здравословното състояние не винаги е добро. За обогатяване на колекциите от нови видове и сортове ние също закупуваме семена от едногодишни и многогодишни цветя, луковици от лалета и гладиоли, но за жалост, те не дават нови луковици и детки. Семената и посадъчният материал, които предлага ИДР, независимо че не са в лъскава опаковка са с добра кълняемост, а размножителният материал е безпатогенен и автентичен. Предимство на нашите сортове е, че те са създадени при климатичните условия на страната и са добре адаптирани към тях. Един чужд сорт с неизвестен произход крие много опасности и може да доведе до пропадане на насаждението.

Няма ли да се ориентирате по-силно към бизнес, да произвеждате луковици и семена за пазара?

– С този намален състав, както вече споменах, и без модерна техника е много трудно да увеличим обема на цветната продукция, тъй като за разлика от другите селскостопански култури грижите по отглеждане и прибиране на цветята става предимно ръчно.

Искам да отбележа, че през годините много често ИДР е посещаван от бакалаври и магистри на Лесотехническия университет и Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в София и от студенти на Югозападния университет в Благоевград.

Само за последните 10 години са създадени 19 сорта цветя и са разработени 6 технологии, от които 4 за отглеждане на карамфил, лилиум, гладиол и гипсофила и 2 за защитени от изчезване видове с декоративен ефект (змийска трева и гърлица). Експерименталните разработки на учените се внедряват в практиката и експериментално-производствената база на института.

В института се съхранява и богат генофонд от декоративни растения за селекционни цели и за опазване на биоразнообразието, като се поддържат 12 колекции от декоративни видове, сортове и хибридни форми, наброяващи общо 1450 образци, от които 1250 в in vivo колекции и 195 in vitro образци в т. ч. 14 защитени диви видове, включени в Червената книга на България.

Тематиката на ИДР е специфична и не съвпада с тази на нито един институт, тъй като той е единствен у нас в областта на цветарската наука. Дано и занапред да продължат да се разкриват нови възможности и условия за неговото по-нататъшно развитие. Надявам се в бъдеще българската цветарска наука да просперира и да продължава да е в полза на нашите цветопроизводители.

доц. д-р инж. Милка Бобева