Държавата да подкрепи малките фирми


Галина Стефанова, фирма „Белла”, пред в. „Земеделска техника”

Материалите за машиностроене в България са доста по-скъпи, в сравнение с  тези в други държави. Това води до  по-висока себестойност на българските продукти и неконкурентната им цена на пазара. В страната ни за съжаление не се произвеждат най-главните материали, свързани с изработката на техниката, което води до техния внос от други държави и допълнителното им оскъпяване.

На българския пазар намаля търсенето на  земеделска техника. В последните години при нас се забелязва спад в производството на техника. Забелязва се, че пазарът е пренаситен, техника се търси периодично, за разлика от препаратите и семената. В нашата фирма има 23 работници, разполагаме с нова техника за производство. Наскоро спечелихме по програма за конкуретноспособност и имаме нова машина за лазерно рязане, благодарение на което, вече разполагаме с две такива. Това ни дава възможност да се насочим към сферата на услугите за лазерно рязане. Затова се ориентираме и към друг бранш – с металообработване и рязане на метали. Регистрирах фирмата в Агенцията за насърчаване на малкия и средния бизнес, която прави посредничество между външни лица, които търсят услуги и продукти в България. Според мен този единен портал може да бъде полезен, ако се включат не само чуждестранни, но и български фирми. Държавата трябва по всякакъв възможен начин да стимулира българското производство, да го популяризира и подпомага. Европейските програми за подпомагане на бизнеса са полезни, но тогава, когато парите се използват за това, за което са предназначени. Например, с програмата за конкурентноспособност се възстановява 70% от общата стойност на проекта, което води до намаляване себестойността на продуктите. Надявам се с времето да има яснота по проблемите в производството и помощ в решаването им от страна на компетентен държавен орган.

Имам наблюдения, че започват да се създават все по-малки земеделски стопанства и от все по-млади хора. Надявам се тенденцията да се запази, тъй като сме ориентирани и към производството на малогабаритна техника. От друга страна, се надявам малките стопанства да се насочат към използването на естествени торове и най-вече наистина проверени препарати за третиране и обработка на посевите и почвата. Всички знаем какви са последствията от вредните съставки в някои от използваните препарати. Трябва по-голям контрол от страна на проверяващите органи. Необходимо е съвестно и отговорно да използваме земята, защото последствията са само и единствено за нас.

Земеделието в България космически напредна след присъединяването на страната към Европейския съюз. Субсидиите, които се изплащат на база обработваема земя на декар, стимулират стопаните да не оставят запустели площи. Лошото е, че зеленчукопроизводството и овощарството не се развиват  с такива темпове. Не знам дали причината за вноса е дефицит на пазара, или цената, но определено моите предпочитания са за българската продукция, която е по-прясна и необработена с химикали за издръжливост. Напоследък се вижда принуда от страна на държавата да се засаждат и други култури. Отглеждането на лавандула стана много популярно и успоредно с това и доходоносно. Надявам се в близките години в световен мащаб да се намалят вредите от препаратите за обработка на посевите и почвата, както и глобалното замърсяване на планетата Земя. И най-вече се надявам българските земи и климат да останат все така благоприятни за развитието и модернизирането на българското селско стопанство.

Доника Асенова