Пазарът на подемно-транспортна техника расте


Интервю с Йонко Йовчев, търговски представител на „Евромаркет Кари” АД

– Г-н Йовчев, представете накратко Евромаркет.

– Евромаркет е на пазара вече 25 години. Това е най-голямата компания за продажба на строителна и индустриална техника. Няма направление в индустрията и в селското стопанство, в което да не сме представени. Имаме възможност да работим с най-големите български предприятия, както и с немалка част колеги изложители на Бата Агро.

– Кои са ключовите експонати на щанда на Евромаркет Кари тази година?

– Един от основните ни акценти на тазгодишното издание на Бата Агро е подемно-транспортна техника Toyota BT – бранд, който е номер 1 по продажби над 10 поредни години в световен мащаб. В България също е пазарен лидер. От една страна, причината за това е изключителната надеждност на тези машини, а от друга – постоянният стремеж на Toyota да въвежда иновации в продуктите си. Тенденциите в сферата на подемно-транспортната техника са минимизиране стойността на товаро-разтоварните дейности, в което марката е ненадмината.

Друго специфично предимство, благодарение на което Toyota е лидер в бранша, е системата за активна стабилност, патентована от компанията, която предпазва машината от преобръщане и разсипване на товара. Това е едно изключително важно за сигурността на товаро-разтоварните дейности, защото предпазва клиента от непредвидени разходи и загуби. Системата за активна стабилност се предлага като стандартна за машините Toyota от близо 15 години и все още няма аналог на пазара.

Посетителите на нашия щанд имаха също възможност да наблюдават демонстрации на почистваща техника HAKO – водеща компания с доказано немско качество. Машините на марката се отличават с вградените в пласмасовия си корпус сребърни йони – технология, чрез която се извършва автоматично дезинфекциране при самото почистване. В допълнение, ако в машината бъде забравена вода, това покритие значително забавя развитието на бактерии и плесен.

Не на последно място, на щанда ни можеха да се видят олекотени товаро-разтоварни рампи на VM system – невероятно практично и евтино решение за хората, които искат да приспособят бусове и ванове за подобен тип дейност.

– Какви са вашите наблюдения за пазара на подемно-транспортна техника?

– Пазарът на подемно-транспортна техника отбелязва постоянни ръстове всяка година. Все по-належаща е необходимостта от подмяна на вече остарялата техника с нова. Преди години клиентите използваха стари машини, наследени от времето на социализма, които са по-малко продуктивни, но вече узряват за идеята, че новата техника е икономически обоснована, много по-изгодна, с минимални разходи за поддръжка и гориво. Ето защо според мен предстои голямо обновяване на машинния парк.

Разбира се, Евромаркет бележи ръст паралелно с развитието на пазара. Машините, които предлагаме, макар да са по-скоро съпътстващи и второстепенни в сферата на селското стопанство, са изключително необходими, защото стопанствата се нуждаят от товаро-разтоварни дейности. Колкото по-голямо е едно стопанство, толкова по-голям е и неговият склад – а той има нужда от обслужване. Ето защо, дори ако клиентите се фокусират върху големи машини, винаги идва моментът, в който им е необходима подемно-транспортна техника. Тогава се доверяват на Евромаркет Кари.

Доника Асенова