Голям интерес към проведения в Института по земеделие курс по резитба


На 16-ти февруари 2018 година се проведе ежегодно организирания от Институт по земеделие – Кюстендил и НССЗ, TTO – Кюстендил – КУРС, ДЕМОНСТРАЦИЯ И СЪСТЕЗАНИЕ ПО РЕЗИТБА НА ОВОЩНИ ДЪРВЕСНИ ВИДОВЕ.

Интересът към мероприятието беше много голям. Откритият ден тази година посетиха над 150 земеделски производители, ръководители на земеделски организации от районите на Кюстендил, Дупница, Благоевград, Перник, Варна, както и гости от Босилеград. Лекторът, проф. д-р Д. Домозетов, запозна присъстващите с тенденциите в овощарството, същността, техниката и биологията на резитба при отделните овощни видове – ябълка, череша, слива и праскова. В детайли беше обяснена същността на сортовата резитба при ябълката. След лекцията бе направена демонстрация на резитба при посочените видове в различен етап от развитието им. Фирма за био-продукти представи на присъстващите богата гама от листни торове, фунгициди, инсектициди и репеленти.

По традиция се проведе и състезание по резитба на ябълка от сорт Грени Смит. Участие взеха 7 души, които направиха резитба на по 3 дървета.