Привличаме чуждестранни ловци с дивеч с много високи трофейни качества


„България е атрактивна дестинация за чуждестранните ловци с наличието на дивеч с много високи трофейни качества. Показателно за това е, че интересът към представянето на България на ловното изложение в Залцбург е много голям и само в първия ден регистрираме три пъти повече заявки за ловен туризъм от предходни години”, това  е заявил заместник-министърът на земеделието, храните и горите  Атанас Добрев по време на откриването на българския щанд на специализираното ловно изложение „Die Hohe Jagd & Fischerei” („Големият лов и риболов”) в Залцбург, Австрия, съобщиха от песцентъра на МЗХГ.

На изложението се очакват над 50 000 посетители. На българския щанд освен възможностите за лов на различни видове дивеч с високи трофейни качества, се акцентира и върху културно-историческото наследство, представят се и златните съкровища и богатите традиции на народа ни.

България е традиционен участник в ловните изложения в Германия и Австрия в последните години. През тази година на площ от 50 кв. м е представена богата национална сбирка от трофейни експонати от едър дивеч, добити от държавните предприятия – сръндак, муфлон, елен лопатар, благороден елен, дива свиня и глухар, които привличат традиционно почитателите на лова и природата. Проявата се организира от Министерство на земеделието, храните и горите и Югозападното държавно горско предприятие (ЮЗДП). На изложението присъстват и изпълнителния директор на Изпълнителна дирекция по горите инж. Григор Гогов и директори на държавните предприятия.

„Ловният туризъм у нас е с над 35-годишна традиция. След кратък спад, през последните години интересът към него отново бележи подем”, заяви инж. Дамян Дамянов, директор на ЮЗДП. Голям интерес се отчита към възможностите за лов на вълк, благороден елен, дива свиня, дива коза и глухар в България.

Изложението в Залцбург продължава до 25 февруари.