Вестник Земеделска техника бр. 14 / 2015


Изтегли Вестник Земеделска техника бр. 14 / 2015

 

Темата на брой  четиринадесети /608/ 2015 г. на в. „Земеделска техника“ е всичко за земеделието, включваща информация за изложението „Селското стопанство и всичко за него” в Добрич и др.

Поместена е информация за Отличието „Принос в механизацията на земеделието“. Формулярите за участие в трите направления „Български производител на земеделска техника”, „Иновации”, „Механизация е земеделското производство” могат да се намерят на сайта www.zemedelskatehnika.com.

В „История на механизацията в земеделието“ е поместен материал за Практическото земеделско училище в град Добрич, създадено през 1882 година и неговата история до превръщането му в Професионална гимназия по аграрно стопанство през 2003 година. Към училището има има открити музейни сбирки на земеделски машини.

Включен е материал от проф. д-р инж. Г. Костадинов за терминологичния четириезичен речник (български, немски, английски и руски), плод на многогодишен труд на колектив научни работници от бившия НИМЕСС и Русенския университет „Ангел Кънчев” под ръководството на проф. инж. Чавдар Петков. Речникът вече може да се закупи.

Своето място тук намират и статии за Vita Organic – лекарство за ерозирали почви, което съдържа готов хумус и се грижи за плодородието и водния баланс на почвата.

Има 2 материала за състезанието Shell Eco-Marathon в Европа и в Америка. За състезанието в Европа има  интервю с д-р инж. Симеон Илиев от Русенския университет, а за надпреварата в Америка – интервю с Александър Пинк и Иван Пашев.

В броя има реклами на известни български фирми, предлагащи земеделска техника, торове и биоторове, за цялостно комплексно облужване на фирми и др. Съобщава се за предстоящото международно специализирано селскостопанско изложение Бата Агро в Стара Загора.