Вестник Земеделска техника бр. 15


Вестник Земеделска техника бр. 15

Изтегли бр. 15

Темите на брой петнадесети /609/ 2015 г. на в. „Земеделска техника“ са земеделие, лозарство и всичко за тях, включващи образование, технологии, машини и др.
Поместена е информация за участие в Отличието „Принос в механизацията на земеделието“ и формулярът в направление 1 „Български производител на земеделска техника”. Всички формуляри за участие в трите направления могат да се намерят на сайта www.zemedelskatehnika.com.
В броя е публикувано писмо от Министерския съвет, отговор на писмото от редакционния съвет на в. „Земеделска техника”, относно аргументите за закриването на Контролно-техническата инспекция. Аргументите, които обосновават закриването ѝ са: 1. Необходимостта да се оптимизират дейността и функциите на Министерството на земеделието и храните 2. Необходимостта да се улеснят земеделските стопани, като им се предоставят всички необходими им услуги на едно място. 3. Необходимостта от по-голяма ефективност на осъществения контрол в близост до контролираните обекти.
В „История на механизацията в земеделието” има материал за началото на лозарската наука в България и най-старите институции, поставили лозарството и винарството на научни основи. През 1890 година в Плевен е открито „Българско окръжно практическо земеделско училище”, а през 1902 година е създадена Държавна опитна и контролна станция по лозарство и винарство, чиито правоприемици са Професионалната гимназия по лозарство и винарство и Институтът по лозарство и винарство.
В този брой има и статия за историята на механизираното бране на грозде от д-р инж. Тодор Хаджиев. Той разказва, къде са започнали изследванията за механизирано бране на грозде и принципите, по които се работи. В България се разработват и произвеждат комбайни КГ-1 и КГ-2 за бране на винено грозде.
Поместен е материал от инж. Валерий Пейков от ИЛВ-Плевен за проблемите при механизираното кършене на лозата. Посочени са условията, при които е подходящо да се извършва кършенето, от какво зависи то и използваните машини.
В броя е намерил място и материал от г-н Цветомир Найденов, който споделя пред в. „Земеделска техника” колко трудно е да си лозар. Той говори за техниката, която използва за своите лозя, за винените сортове, които отглежда, за пазара на грозде и защо не иска да участва в никакви програми.
В рубриката „Земеделски пазар“ се предлагат земеделски машини – нови и втора употреба с техните цени, публикувани са малки обяви за продаване на машини, резервни части и др.
Има реклами за био торове, семена, за машини, за цялостно комплексно обслужване на фирми и др. Съобщава се за предстоящото международно специализирано селскостопанско изложение Бата Агро в Стара Загора.