Асоциация “Източнобългарски кон”


Асоциацията е лицензирана от Министерството на земеделието и храните за осъществяване на развъдна дейност с коне от Източнобългарската порода.

Основните цели на асоциацията  са: да подпомага националната политика  и дейността на своите членове в областта на развъждането и селекцията и да гарантира породната принадлежност и произхода на контролираната от нея популация.

От 2012 година асоциацията е пълноправен член на WBFSH, която осъществява връзката между развъдните организации на спортни коне  по света и интернационалната спортна федерация (FEI).

Източнобългарският кон е отечествена полукръвна ездова порода, призната с постановление № 631/12.06. 1951, по доклад № 250/10.02.1951 на министъра на земеделието. Представителите на породата притежават много добър генетичен потенциал за класическите дисциплини на  конния спорт, любителска и туристическа езда.

Земеделските производители, които притежават регистрирани в Асоциацията източнобългарски коне могат да кандидатстват за получаване на  държавни помощи по Програмата за развитие на селските райони, мярка 10 „Агроекология и климат“, направление (6) „Опазване на застрашени от изчезване местни породи”.

По материали на АИК