Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България


Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ) е създадена през 2007 г. и е най-голямата развъдна организация в страната. При нас членуват над 700 фермери, предприятия и научни институти, които отглеждат над 120 000 овце под селекционен контрол от породата Синтетична порода българска млечна (СПБМ) и „Асаф”.

Целите на сдружението са: да представлява обединения интерес на своите членове пред държавните органи и институции, както и пред международни и други сродни организации в страната и чужбина; да отстоява интересите на членовете си, свързани с развиване на селекцията и репродукцията в областта на животновъдството и да разработва програми за развитие на дейността на членовете си; повишаване на генетичния потенциал на овцете от породите синтетична популация българска млечна и АСАФ; гарантиране породната чистота на овцете от породите СПБМ и АСАФ; да популяризира  постиженията и възможностите на овцете от породите  СПБМ и АСАФ; да работи за разрастване на  млечното овцевъдство и  подобряване качеството на продукцията, защита и контрол на произхода и автентичността на породите.

Средствата, които използва са: осъществяване на сътрудничество с държавните органи, общините, крупните инвеститори в областта на животновъдството и неправителствените организации; стимулиране на конструктивен диалог с българските държавни институции, които имат отношение към формиране на законова уредба и стратегия за развитието на животновъдството и управление на генетичните ресурси; популяризиране дейността на сдружението и резултатите от нея.

НАРМОБ участва в проекти „Европейско овче месо и сирене” и „Разнообразие от вкусове”, като промотира хранителни продукти от овче мляко и месо. За целта представители на НАРМОБ – експерти и членове посещават и показват такива продукти на специализирани изложения в Гърция, Казахстан, Германия, ОАЕ – Дубай и Абу Даби.

По покана на асоциацията на породата „АСАФ” в Испания, НАРМОБ ежегодно организира пътуване до там и създава контакти между български и испански фермери.

От  2010 г. до момента, екип на сдружението, разработва и прилага  Програма за предоставяне на мъжки разплодни животни на своите членове с цел подобряване на фенотипа и контролираните признаци – млечност и плодовитост. За целта ежегодно закупува мъжки разплодни животни от кочопроизводни ферми, като животните се раздават безвъзмездно на фермерите, членове на сдружението. По този начин повишаваме генетичния потенциал на животните като увеличаваме тяхната продуктивност. За шест години са раздадени  над 3000 чистопородни разплодници.

През 2016 г. в НАРМОБ са създадени  22 сдружения – групи производители на мляко от равноправни съдружници – фермери членове на НАРМОБ, които бяха признати от МЗХ.

В развъдната асоциация работят 36 зооинженери и 10 сътрудници на територията на цялата страна.

По материали на НАРМОБ