Асоциация за развъждане на българска млечна порода овце


През 2016 и 2017 г. броят на фермите, с които работи Асоциацията за развъждане на българска млечна порода овце, нарасна почти двукратно в сравнение с 2015 г. АРБМПО отделя специално внимание на новите фермери с индивидуален преглед на техните овце и отбор на най-подходящите за участие в бъдещата селекционна работа в стадата им. Дейността е насочена към типизиране на новите стада от Синтетична порода българска млечна (СПБМ) според районите на отглеждане. За равнинните райони това са бели, с удължено тяло овце от типа в Института по животновъдни науки (ИЖН) Костинброд, а за полупланинските овцете са по-къси, с червеникава окраска и преобладаваща кръвност от аваси, но с тънки опашки. Кочове от двата типа се развъждат в осем ферми, членове на Асоциацията. Фермерите получават предписание за най-подходящите кочове за техните стада. Те дават предварителна заявка за брой и възраст на необходимите разплодници, а Асоциацията осигурява лицензиран транспорт до фермите.

През 2017 г. в Асоциацията за развъждане на българска млечна порода овце членуват 135 ферми с около 18 000 овце. През последните три години при всички овце се извършва месечна контрола на млечността. Максималната млечност за 120 дни през 2015 г. е 298 л, а за 2016 г. – 288 л. Целта е да произвеждаме и предлагаме кочлета с добър екстериор и млечност на майките над 200 л за 120 дена доен период.

Основните показатели, които се стремим да постигнем с фермерите в техните стада, са: да удължим дойния период над 150 дни при 60 дни бозаен период; дневната млечност да намалява плавно през дойния период, като се обръща особено внимание на овцете, които в края на дойния период запазват млечността на относително високо ниво; при майките-кочопроизводни стремежът е маслеността да е относително ниска, а протеинът – относително по-висок; продължителността на използване на овцете също допринася за повишаване интензивността на селекция, като се стремим да я съчетаваме със селекцията по продуктивност.

В селекционен план през последните години в Асоциацията са създадени реални условия за производство и разпространение на ценен генетичен материал. Нараства доверието на фермерите към нея. Много от тях се доверяват напълно на експертите при избор на кочове, без да посещават кочопроизводните стопанства.

Ежегодно нараства интересът към изкуственото осеменяване. Предстои провеждането на обучение на две групи предимно млади фермери как да получават, преценяват, разреждат и използват  свежа или охладена семенна течност за осеменяване в техните овцеферми.

Увеличаването на средната млечност в стадата провокира все по-широкото използване на машинно доене. С това се създават и реални предпоставки за повишаване качеството на суровото мляко. Повишава се и количеството на надоеното мляко.

През последната година натрупахме и реален опит в преработката на млякото във фермите. Производството на специфични сирена е също едно от новите направления в развитието на фермите, членове на Асоциацията.

Асоциацията за развъждане на българска млечна порода овце увеличава броя на контролираните стада. Готови сме да споделим нашия опит с всички заинтересовани фермери и специалисти в областта на млечното овцевъдство.

доц. д-р Георги Димов