Шести фестивал на ореха в с. Голямо Дряново


Много легенди и поверия се разказват за дървото орех. По традиция той е символ на здраве, плодородие и дълъг живот. През вековете, а и сега, хората го почитат най-вече заради ценния плод, който ражда и който може да се използва и за храна, и за лекарство.

В землището на казанлъшкото село Голямо Дряново се намира една от най-големите орехови градини от близо 2500 декара, засадени с български орехови сортове дървета. Това е и причината преди шест години точно Голямо Дряново да стане своеобразен център на ореха, с провеждането на първия фестивал, посветен на едно от най-ценните и благородни дървета в природата. Тогава се учреди и Националната  асоциация на производители и преработватели на черупкови  плодове, под патронажа, на която се провежда този празник.

Тази година на 19 октомври от 10 часа ще започне Шестия национален фестивал на ореха. Той се организира от кметство Голямо Дряново, НЧ „Зора-1902” и с финансовата подкрепа на земеделски производител Георги Василев, който е арендатор на ореховия масив. Във връзка с този празник още на 17 септември в салона на читалището се проведе среща с производители от цялата страна, пред които беше представена презентация на тема: „Електронни сортиращи машини за орехи“ и която продължи с демонстрации за пръскане на дървета с дрон и машина за бране на орехи, череши, вишни и др.

Целта на фестивала е да популяризира ореха като полезна култура за отглеждане, като на него стопаните ще представят своя продукция от орехи, лешници и други черупкови плодове. Ще има щандове на производители на мед и пчелни продукти, на сирена, на различни видове хляб, на мурсалски чай и риган, на здравословни напитки от арония и др. Ще бъдат изложени изделия от  различни занаяти – дърворезба , керамика, металопластика, изработване на бижута с български мотиви, кожухарство, изработване и реновиране на български носии и др. На специален щанд ще бъдат представени кулинарни специалитети с основна съставка орехова ядка, приготвени от сръчните ръце на голямодряновки  по стари рецепти, запазени през годините.

Официалното откриване на фестивала ще бъде в 12.00 часа, а след това посетителите ще се насладят на богата фолклорна програма с участието на гайдарите от Сдружение „Калиферови хайдути”,  гр. Калофер, камерна формация на ансамбъл за народни песни и танци „Искра”, гр. Казанлък и читалищни  формации от страната и региона. Кулминацията на празничната програма ще бъде концертът на фолклорните певици – сестри Диневи.

Катя Тотева

Секретар на НЧ „Зора-1902” с. Голямо Дряново