Празник на картофа в Клисура


Клисура е живописно разположена в най-западната част на Розовата долина, скътана между Стара планина и Средна гора. В миналото скотовъдството се превръща в основен поминък на клисурци. Суватчийството (отглеждане на добитък в пасища) и джелепчийството процъфтяват до началото на 19-то столетие. Тясно свързано със скотовъдството е и абаджийството (тъкане и шиене на вълнен плат – аба). Към втората половина на 19 век абаджийството в Клисура запада, тъй като местните изделия не издържат конкуренцията с навлезлите на пазара по-евтини и луксозни европейски платове. Започват да се засаждат гюлове. За няколко години Клисура се превръща в един от главните розопроизводителни центрове. До Априлското въстание ¼ от розовото масло, произвеждано по българските земи е идвало от Клисура. През последните години се възражда отглеждането на маслодайна роза.

Поради суровия планински климат земеделието в този край е затруднено, с изключение на картофопроизводството. От векове наред картофите са основна храна на местното население. През 1986 година група ентусиасти, по инициатива на тогавашния директор на клисурския музей Христо Енчев и на столичния адвокат и приятел на Клисура Иван Шабанов, основават в Труфчевата къща първият в България Музей на картофите. От същата година в началото на есента се организира и провежда Празник на картофите. В града почти няма домакинство, което да не отглежда тази култура.

За 33-и път тази година Клисура събира приятели, за да отбележи традиционното събитие. Празникът на картофите ще се проведе на 19 октомври от 11 часа. Гостите на празника се посрещат с варени картофи. Малки и големи се включват в различните конкурси, сътворяват кулинарни приказки или пресъздават красотата на природата с помощта на естествени материали, представят плодовете на своя труд от личните си стопанства. Всички се събират, за да обменят опита и знанията си в областта на картофопроизводството и кулинарството, да направят равносметка на постигнатото през годината и, разбира се, да се повеселят. Всички победители в отделните конкурси и най-активни земеделски производители получават грамоти и специални награди. Изложбите през годините се подреждат на различни места – в Павурджиевата къща, фоайето на читалището, малката зала на читалището.

По материали на НЧ „20 април 1876 г.” и Исторически музей, Клисура

Любопитни публикации за Празника на картофа през годините:

В-к „Стряма” ХІ 2000 г.

„Първият празник на картофите се е състоял по идея на Иван Шабанов. На 11 октомври 1986 година той заедно с бившия директор на клисурския музей Христо Енчев и кмета Ангел Бардуков основават първия и единствен в България Музей на картофите. В света съществуват още два такива – в Южна Америка и Белгия. Първата експозиция е била в Червенаковата къща.

Празника на картофите става все по значим за обществеността през 1996 година на 10-годишният юбилей на картофения музей. Той добива популярност и е обичан от възрастните и децата на Клисура.“ (За жалост, днес за Музей на картофите не може да се говори, защото въпросната експозиция в Червенаковата къща се състои от стари учебници, вестници и снимки на сортове картофи. В приземието на къщата има уреден автентичен дюкян от края на 19 век. Първите празници са били в тази къща, но откакто празникът е общоградски там не се прави нищо.)

„Вестник за жената” Х 2000 г.

„В петъчния октомврийски ден Клисура мирише на късни есенни цветя и студ. Празникът на картофа, който се проведе на 20 .октомври за 14-ти пореден път, е събрал и младо, и старо. С приветствени думи към дошлите на тържеството се обърна неговият инициатор Иван Шабанов, председател на дружеството „Приятели на Клисура” в София.

В Клисура е единственият в страната Музей на картофа. Експозицията е подредена в Червенаковата къща – първата, построена в изпепелена Клисура след Априлското въстание. На широката паралия в средата са поставени дървени заплупници, пълни с едри картофи. В една от витрините са подредени снимки на стари сортове картофи – Фрюботе, Драга, Кардинал, Виола, в друга – книги за картофопрозиводството на български и на чужди езици“.

„Карловски трибуна” Х 1994 г.

„Традициите – живи въгленчета, покрити с рехавата пепел на безвремието. От едно такова въгленче бе издухана пепелта, и на 21 октомври в Клисура отново се роди Празникът на картофа. Инициатор и възродител на тази позабравена традиция е адвокатът пенсионер Иван Шабанов, с чиито дарени пред години материали е подредена музейна експозиция, запознаваща с историята и развитието на тази ценна хранителна култура.

На импровизираното тържество директорката на музея г-жа П. Дочева поздрави всички с добре дошли и им благодари не само за присъствието, но и за вкусните неща и кулинарни изненади, приготвени от картофи. Тя с болка сподели, че музейната експозиция от реституираната Труфчева къща е преместена по принуда в дюкяна на Червенаковата къща. Малката старинна софра трудно побра щедрите блюда, след които имаше дори и сладкиши от картофи.“