Шести национален събор на овцевъдите в България


Над 300 животновъди, производители и занаятчии се очаква да се включат в Шестия национален събор на овцевъдите в България край Петропавловския манастир в Лясковец. В това число влизат изложителите на животни, на земеделска техника, занаятчиите и участниците във фермерския пазар. Събитието ще се проведе от 12 до 14 май и е най-голямото в бранша в България и на Балканския полуостров и без аналог в Европа.

Животните, които ще бъдат докарани на поляните край светата обител, ще са не по-малко от 700. Тази година отново ще има изложение на овце и кози. Животните ще бъдат представени в специална шатра от 1 100 кв. м. Изложението по традиция е акцент в програмата на събора и привлича фермери от цялата страна, които показват животни от своите стопанства, обменят опит и добри практики. Тази година в рамките на събора ще се проведе и Национално изложение по млечно козевъдство.

Събитието представя наследството и перспективите в овцевъдството. Традиционно, в програмата на Националния събор на овцевъдите, са включени изложения, състезания и демонстрации, народни борби, кулинарни шоута, нестинарски игри. На събора по традиция се представят и други видове животни, свързани с този поминък. В рамките на събитието ще има и изложба на кучетата, коне и  всякакви екзотични чифтокопитни животни.

Производителите ще имат възможност на представят и свои месни и млечни продукти. Организаторите са предвидили специализирано изложение и зони за директно представяне на продукцията. Това е и мястото, където потребителите ще имат възможност директно да оценят продукцията на изложителите в конкурсите за най-добро сирене и кашкавал.

Тази година, освен всички раздели във фолклорния конкурс, е добавен и един нов – „Гергьовско надиграване”, състезание за непрофесионални фолклорни клубове. В програмата присъстват и традиционните демонстрации и състезания по доене, стрижба и обезкостяване, както и народни борби и кулинарни инициативи. В рамките на събора ще се проведе и традиционният Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. Децата пак ще имат възможност да се включат в конкурса за детска рисунка на тема овцевъдство и „Свети Георги”, под надслов „Нарисувай“. Отново ще бъде отделен кът, в който ще се представят музейни експозиции. Тази година посетителите ще имат възможност да разгледат изложбата на фотографа Асен Великов. Той представя запечатани от него моменти от най-големите фолклорни събития в България.

Очакваме Ви на събора!

ЗТ