Технология за машинно доене на кози


Благоприятното географско местоположение и природо-климатичните условия на страната ни са обусловили формирането на овцевъдството и козевъдството като традиционни подотрасли на българското животновъдство и важен фактор за развитието на родната индустрия. България разполага с едни от най-богатите и сравнително незамърсени почви и околна среда. Условията за отглеждане на овце и кози в планинските и полупланинските райони на страната ни в голяма степен удовлетворяват изискванията за екологично животновъдно  производство.

В противовес на тези благоприятни природни предпоставки, за последните 30 години броят на овцете у нас е намалял над 8 пъти – от 10 978 000 през 1984 г. до 1 332 000 през 2015 г. Подобна е картината и в козевъдството: след периода на частично възстановяване на поголовието през 90-те години на миналия век, последва рязко намаляване броя на животните – от 1 108 000 през 1999 г. на 277 000 през 2015 г.

Преодоляването на тези деструктивни тенденции и изход от тежкото състояние е възможно чрез радикална промяна на държавната политика, създаване на подходяща бизнес среда и внедряване на съвременни технико-технологични решения за механизиране на основните производствени операции.

Един от най-трудоемките и непривлекателни технологични процеси при отглеждането на кози и овце от млечно направление е ръчното доене. По данни за 2015 г. у нас над 90% от тази категория животни се доят ръчно. Потребността от преминаване към машинно доене е продиктувана както от необходимостта за облекчаване на труда и грижата за здравето на доячите, така и от високите изисквания на пазара към качеството на млякото и млечните продукти. Понастоящем предлаганата на пазара у нас доилна техника е на ценови нива, препятстващи масовото й внедряване в практиката.

В търсенето на вариант за подпомагане решаването на този проблем, научен колектив, включващ специалисти от Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията  „Н. Пушкаров” (ИПАЗР) – София, Института по планинско животновъдство и земеделие (ИПЖЗ) – Троян и Русенския университет „Ангел Кънчев”, създаде експериментална доилна инсталация за кози, ИДК-24ПФ. Инсталацията е 24-местна, едноредова, тип “Side-by-side”. Предназначена е за групово доене в доилна зала.

На базата на ИДК-24ПФ бе разработена технология за машинно доене на кози, внедрена в Експерименталната козеферма на ИПЖЗ – гр. Троян. Технологията премина успешно 3-годишния тестов период и отзивите от внедряването й бяха изцяло положителни както в научен, така и в приложен аспект. Внедряването на технологията има положителен ефект върху производителността на труда, поведението и благосъстоянието на животните, условията на труд за обслужващия персонал и условията за зооветеринарна обработка и контрол върху продуктивността и поведението на животните.

Проведените съпътстващи експериментални изследвания показаха, че тази технология може да послужи като изходна база за създаване на аналогична разработка за машинно доене на овце.

Висока оценка на разработката бе дадена и на международното изложение „AGRA’2015”, където тя бе удостоена със златен медал.

доц. д-р инж. Христо Събков,

ИПАЗР„Н. Пушкаров”- София