Честита 65-та годишнина!


Инж. Иван Вълчев е роден през 1955 г в с. Кардам, община Генерал Тошево, област Добрич. През 1982 г. завършва висшето си образование в Русенски университет “Ангел Кънчев” (тогавашния ВИМЕСС), като машинен инженер, специалност  “Селскостопанска техника” – експлоатация, поддържане и ремонт на машинно-тракторния парк. Разпределен е на работа в АПК  “Ленин”, гр. Генерал Тошево и е назначен  за заместник-ръководител по техническата част на комплексна бригада за промишлено производство в с. Спасово, която отглежда 52 000 дка обработваема площ.

През 1988 г. започна работа като главен инженер и контролно-технически инспектор в Технологичен комбинат по мелиорация, техническо обслужване и борба с ерозия, гр. Толбухин (сега Добрич). Там е прехвърлена дейността на КТИ, след закриване дейността на Окръжните аграрно-промишлени съюзи. Това продължава до 1990 г., когато с разпореждане на Министерски съвет инспекторите от КТИ са преназначени в новата Контролно-техническа инспекция към министъра на земеделието и хранителната промишленост, наследник на предишната. Назначен е като главен специалист КТИ и БД за регион Добрич на 21.05.1990 г. от тогавашния министър проф. Тодор Пандов.

След приемането на Закона за държавния служител през 2001 г., е назначен за началник-сектор на регионалната служба на КТИ в Добрич.

След промените на Закона регистрация и контрол на земеделската и горска техника, ДВ, бр. 95 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г. Контролно-техническата инспекция е закрита, дейността й прехвърлена, а служителите й преназначени към Областна дирекция “Земеделие”. Така от 12.01.2016 г. инж. Иван Вълчев е назначен като главен инспектор към ОДЗ, Добрич до 04.08.2020 г., когато се пенсионира. Има 41 години стаж в областта на механизацията на земеделието, от които 33 години служител на КТИ. Той е служителят с най-продължителния стаж в историята на нейното съществуване и е заслужил уважението на колегите си.

Екипът на вестник „Земеделска техника”, неговите колеги и приятели честитят на инж. Иван Вълчев пенсионирането и му желаят да е здрав, все така амбициозен и да се радва на новата промяна в живота си пълноценно!