Оndo – надеждна перспектива за производителите


Ondo е единственото на пазара цялостно решение за умно земеделие, което предлага автоматизирано напояване, торовнасяне, климат контрол и мониторинг.

Ondo е система, подходяща за внедряване в оранжерии, лозя, маслодайни и полски култури, овощни градини, царевица, зеленчуци и мн. др. Абсолютно приложима е във всеки един от сегментите на растениевъдството. Системата дава възможност на земеделските производители да проследяват и управляват в реално време своите площи от мобилно устройство или компютър, без да е необходимо да имат специфични технически познания и без да са постоянно на терен. За целта сме разработили лесен за работа, потребителски ориентиран интерфейс, а и екипът ни е на разположение 24 часа в денонощието, за да реагира на появили се проблеми.

Влагаме не само технологични усилия в Ondo, но и много сърце и душа! Казвам го извън всякаква патетика – ние познаваме добре усилията на земеделските стопани, даваме си сметка, че реколтите, които излизат изпод ръцете им, са плод на много труд, понякога са жертва на болести, на природни бедствия и отдадено работим заедно със земеделските производители, за да сме им в помощ и да преодоляваме заедно проблемите. Част от екипа ни са висококвалифицирани агрономи, които са на разположение за съвет и за изработване на отделни програми за всеки наш клиент. В същото време екипът ни постоянно обновява функционалностите на Ondo. Например посоката, в която ще работим в следващите 2 месеца, е по измерване нивото на ЕС и PH на поливната вода, което ще прецизира храненето на растенията. Това е много важно защото много от културите са силно чувствителни по отношение на киселинността на почвата.

Повечето модерни земеделски стопанства в България вече задължително имат капково напояване или системи за торовнасяне, метеорологични станции и пр. Как обаче управляваме всички тези, често отделни системи? Как те ни помагат да сме максимално ефективни в разходите, които правим, както и максимално прецизни в решенията, които взимаме в отглеждането на една или друга култура? Знаем ли колко точно вода и хранителни вещества са необходими за правилното развитие на нашите култури? Дали не разхищаваме твърде много ресурси, сигурни ли сме, че имаме нужните климатични условия, когато става въпрос за оранжерийно производство?

Ondo е лесният отговор на всички тези въпроси!

В днешно време е невъзможно да развиваш професионално земеделие и да не мислиш постоянно как да увеличаваш ефективността и продуктивността си, как да планираш по-добре, как да оптимизираш разходи и пр. Автоматизацията на процесите е най-добрият начин за това, а Ondo е най-добрата система на пазара, която спомага за устойчив растеж с оптимални ресурси!

Ondo работи на базата на прецизната технология „интернет на нещата“- посредством сензори, разположени на определени критични точки в земеделската площ Ondo събира и предоставя на стопаните реални данни за почвата, въздуха, влажността, хранителен запас, те ги анализират и на базата на това взимат решения и предприемат действия. Шансът тези действия да са правилни е 100%, тъй като не се базират на субективен опит, на усет или на метода „проба-грешка“, а на реалното състояние в даден момент. Така чрез Ondo вие сте максимално независими от човешкия фактор, от човешки грешки и сте максимално ефективни и конкурентоспособни.

Например обратната връзка, която получаваме от фермерите, които вече използват Ondo за управление на климата в оранжерии е, че микроклимата в оранжериите им е изключително стабилен. Влажността на въздуха, която е много важна за културите, почти не се променя, независимо от външната температура. Върху някои от оранжериите сме инсталирали метеорологични станции и наблюдаваме в реално време каква е температурата отвън. Например, ако е 35 градуса с влажност на въздуха 40 градуса, вътре влажността на въздуха е 60% при температура около 28 градуса. Това гарантира един устойчив растеж на растението без стресови ситуации, а на земеделските стопани дава сигурност и спокойствие, че планираната реколта ще бъде факт.

Анализите на нашия екип показват, че с Ondo може да се постигнат съществени ползи – да се спестят над 85% от разходите за вода, над 50% на разходите за електричество, дизел, газ и други източници на енергия, както и над 40% от разходите за торове.

Фирма „Ондо Солюсънс“ е създадена сравнително скоро, но за по-малко от осем месеца ние стъпихме стабилно на българския и северномакедонския пазар, инсталирахме Ondo в 8 земеделски стопанства, които ползват полифункционално системата и за това време може да се похвалим с първите реколти Ondo – домати, марули, краставици, чушки, малини, рози. През месец юни спечелихме и първата си награда – B2B Award за бизнес дебют на годината. Щастливи сме, че нашето динамично развитие бе забелязано, както в бизнес средите в България и чужбина, така и сред активните и модерно мислещи земеделски производители в България. Открихме и клон на компанията в Южна Африка, като в начален етап на развитие там са два наши проекта.

Ondo е предназначена главно за малки и средни производители. Разбира се, приложима е и за големи земеделски стопанства. Цените са изключително достъпни и разбира се, зависят от това дали има изградена вече система за напояване и торовнасяне, която само ще се надгражда с автоматизация или всичко ще се изгражда от начало. Зависи и от степента на автоматизация и броя на компонентите в нея. При напояването, например, зависи от броя напоителни зони. В този смисъл системата е гъвкава – тя позволява модулно, поетапно внедряване. Позволява и месечен абонамент за набор от автоматизирани услуги. Цената започва от 1500 лв., но най-общо средната възвръщаемост на инвестицията е до година и половина, като ползите са видими почти веднага. Извън чистите икономии, които се реализират, и повишените добиви, дългосрочната полза от подобна система е трайната конкурентоспособност, която тя дава на земеделските производители – виждате какво се случи с кризата покрай коронавируса. Земеделските производители, които са били далновидни, които са автоматизирали производството си навреме, сега не са подвластни на кризата или я преодоляват много по-лесно – те не са зависими от карантина или от липса на работна ръка. На тях тази или която и да е друга криза няма да им се отрази фатално, тъй като те имат много по-голям контрол над дейността си. Просто това е бъдещето в земеделието.

Ивайло Енев, изпъл. директор на Ондо Солюшънс