Фестивалът „Семе българско“ съхнява родните традиции


За шеста поредна година Община Севлиево е домакин и съорганизатор на Националния фестивал „Семе българско”, който тази година ще се проведе на 20 и 21 април 2019 г. в парк „Казармите”, в дните на едни от най-хубавите празници – Лазаровден и Цветница.

Фестивалът ще премине под мотото „Ние сме България“, а в специална книга посетителите ще имат възможност да споделят какво за тях е България. Организаторите на събитието вярват, че ако помним и говорим за всичко случило се по земите ни, ако пазим и съхраняваме своите култура, бит и традиции, ако си напомняме по-често, че страната ни е късче от Рая, то България ще пребъде.

И тази година е подготвена богата програма, десетки инициативи, изложение на български продукти, демонстрации, конкурси, изложби, благотворителни каузи и множество предизвикателства към нашата принадлежност и дух.

В първия фестивален ден ще бъде представен обичаят „Лазаруване“, свързан с традициите по нашите земи. Ще се направи възстановка на моминския обичай „Кумичене“, който се изпълнява на Цветница (Връбница).

Доброволците от задругата „Дар лимец“ отново ще предават своето знание за най-древното жито на българите и ще замесят, заедно с гостите на фестивала, истински хляб за да бъде показана и българската обредност, свързана с него. Ще бъде демонстрирано приготвяне на ръчен кашкавал. По време на фестивала ще разберем как да си приготвим сапун в домашни условия, който да бъде полезен за кожата ни и същевременно да е изработен от аромати по наш вкус .

Изкуството да създаваш красота от кожа ще демонстрира майстор Ануар Шалгин, който е сириец, но от дълги години живее и твори в Русе. Майстор от Занаятчийската камара в Русе пък ще покаже изкуството на иконописта. Посетителите на фестивала ще наблюдават как се плете дантела „фриволит“, плъстене на вълна, изработване на бижута от вълна, плетене с беленица, плетене на дървено бърдо и др. За  любителите на приложното изкуство врати на събитието ще отвори грънчарско ателие, в което всеки желаещ може да направи свой глинен съд и да го отнесе в дома си. Родолюбиви нашенци ще подредят изложби, свързани с неповторимо красивата природа на страната ни, с изяществото на българките, с уникалните ни народни носии.

В рамките на двата фестивални дни на сцена ще се изявят ансамбъл „Тракия“, Илия Луков, Яница, ансамбъл „Развитие“, Севлиевската духова музика, ДФА „Габровче“, ФТФ„Боженци“, Работилница за народни танци „Бяла Българка“, талантливите изпълнители на вокалните формации „UpStreemVoices” и „Децата на Севлиево“, читалищни състави, даровитите деца от детските градини в Севлиево.

Новата инициатива „Дом за семена“ ще отправи предизвикателство към всички, които желаят да донесат, оставят и вземат за своите градини, семена от български сортове в специално монтираната инсталация в парк „Казармите“. Всеки участник в инициативата ще се превърне в пазител на българските семена и вкусове, в защитник на духа български, в разпространител на завещаното от предците ни.

Фондация „Искам бебе“ отново е партньор на фестивала, а севлиевските деца за шеста поредна година, ще творят с ръце и със сърце на тема „Цветни детски мечти“, в името на най-благородната кауза – появата на нов човешки живот. Събраните средства от благотворителния базар ще бъдат дарени на севлиевска двойка с репродуктивни проблеми.

Съхранените традиции, опит и знания ще споделят гостите на шестото издание на Национален фестивал „Семе българско“ от българското училище в Лондон „Боянъ Мага“. В ателие „Глаголица – свещената българска писменост“ основателят на училището по българска култура в Сладка вода – Койно Койнов ще запознае желаещите с историята на глаголицата – нейното създаване, разпространение, с образци от глаголически текстове.

За децата-посетители на фестивала тази година ще се грижат приятелите от сдружение „Занимания за знания“.

Първото в България пътуващо читалище ще е гост на шестото издание на националния фестивал „Семе българско“, а експозицията в читалището е посветена на история на българското войнство от Средновековието до световните войни.

Очакваме ви на 20 и 21 април 2019 г. в парк „Казармите“ в Севлиево,
където от кълна до върха, всичко ще е българско!

По материали на община Севлиево