Указания до директорите на учебни заведения, участващи в училищните схеми


Във връзка с текущия прием на заявления за одобрение по схемите „Училищно мляко“ и „Училищен плод“, който се провежда от 15 май до 15 юни и получени сигнали от производители за проблеми при прилагането от учебните заведения на процедурите за избор на заявители, Държавен фонд „Земеделие“ уведомява директорите на учебните заведения, участващи по схемите за следното:                  

Изборът на заявител само от един кандидат, който е дал положителен отговор на полученото предложение, както и изборът, направен без участието на производител, не осигуряват състезателен подбор на заявители по схемите и не гарантират приоритета на производителите.

Този начин на избор поставя под въпрос дали е изпълнено изискването заявителите да са избрани въз основа на поне три предложения за доставка на продуктите по съответната схема, като поне едно от предложенията трябва да е отправено до производител и трябва ли тези учебни заведения да бъдат включени в акта за одобрение.

С оглед на посоченото, директорите на учебните заведения, участващи по схемите, следва да имат предвид, че при избор на заявители по двете схеми трябва да се разгледат и постъпили предложения от други кандидати за заявители и изборът да бъде направен при спазване на приоритета, уреден в чл. 13, ал. 2 от Наредбата. Така ще бъдат изпълнени изискванията за публичност, прозрачност и осигуряване на конкурентна среда при избор на заявители.

В тази връзка, директорите на учебните заведения могат да подават нови декларации за направения избор на заявител.

Припомняме, че право да кандидатстват за доставки на плодове, зеленчуци и мляко в детски градини и училища в страната имат учебни заведения, производители на плодове и зеленчуци, производители на мляко и млечни продукти, организации на плодове и зеленчуци, групи производители на плодове и зеленчуци, еднолични търговци, търговски дружества и кооперации, както и общини с учебните заведения, които се намират на тяхната територия.

Учебните заведения могат да участват във всяка от схемите самостоятелно или като изберат един заявител, имащ право да кандидатства за доставки. Важно условие е поне едно от предложенията да е към производител.

ДФЗ