Тутракан – столица на кайсията


През 2004 година се ражда идеята за популяризиране на кайсиепроизводството, осъществена съвместно от община Тутракан и кооперация „Българска кайсия”. Целта на празника е да популяризира труда на кайсиепроизводителите в общината и сортовете кайсии; на храните, съдържащи този плод; съхраняването на обичаите и празниците в културния живот на община Тутракан. Традицията продължава през годините и през 2019 година, в края на месец юни, предстои 16-тото поредно издание на празника.

Защо Тутракан е столицата на кайсията? Факти, които доказват това:

. За 2017- 2018 г. от плододаващи 19 382 дка в област Силистра и 5659 дка се отглеждат в община Тутракан.

. Средният добив на кайсии за 2017- 2018 г. за област Силистра е 550 кг/дка, а за община Тутракан – 600 кг/дка.

. Отглежда се голямо разнообразие от сортове кайсии с изключителни вкусови качества: Ню Джърси, Роксана, Мъркулещи, Фестивална, Унгарска кайсия, Силистренска компотна, Силистренска късна и други.

. Продукцията намира реализация както на вътрешния, така и на външния пазар.

Гражданите и гостите на Тутракан ще имат удоволствието да опитат и оценят вкусовите качества на тутраканските кайсии, да дегустират от храните , приготвени от тутраканки по специални техни рецепти, да отпият от прочутата тутраканска кайсиева ракия. Професионално жури ще отличи най-добрите от тях в конкурсите за най-добър кайсиев плод по сладост, плътност и търговски вид; най-вкусен кайсиев сладкиш (вкус, присъствие на плод кайсия, оригиналност); сладко от кайсии (вкус, цвят, визия, оригиналност), най-добра домашна кайсиева ракия (аромат, вкус, зрително усещане). За децата са предвидени атрактивни игри  и дефиле на плодоредието с оригинални костюми „Принцеса Кайсия и Принц Кайсия”.

В събитието вземат участие местните кайсиепроизводители, читалища, любители кулинари, жители и гости на Тутракан.

По материали на община Тутракан