Технология за семепроизводство на твърда пшеница


Настоящата технология за производство на семена от твърда пшеница е предназначена за читатели, които се занимават с отглеждане на твърда пшеница и имат за цел производство на качествен посевен материал от тази традиционна за страната култура, отличаваща се с високи технологични и хранителни качества на зърното и на продуктите, произвеждане от нея – макарони, грис, спагети, кус-кус и други.

Досега такава технология не е издавана в България. Главната ни цел е да се подпомогне производството на повече и по-качествени семена, отговарящи на високите изисквания на европейските и световните стандарти. Произведените семена трябва да са не само икономически рентабилни, но и конкурентноспособни както на вътрешния, така и на международния пазар. Това ще доведе до увеличаване на производството и потреблението на твърда пшеница, с което страната ни ще може да се нареди на престижно място сред държавите от Европейския съюз. Налице са всички необходими предпоставки – сортов състав, материално-техническа база, опит и традиции за широкомащабно производство от тази незаменима и ненадмината суровина за хранително-вкусовата промишленост.

В технологията в синтезиран вид са посочени основните етапи, методи и схеми в областта на семепроизводството на твърда пшеница и прилаганата агротехника. Отразени са специфичните агробиологични и морфологични особености на новите сортове. Проследени са процедурите по сертификация на пшеничените семена.

Авторският колектив е в състав: проф. д-р Виолета Божанова, доц. д-р Галя Панайотова, доц. д-р Грози Делчев, доц. д-р Стефан Рашев, доц. д-р Иван Салджиев, доц. д-р Дечко Дечев, ас. Рангел Драгов, ас. Спасимира Недялкова, ас. Красимира Танева.

По материали на Институт

по полски култури, Чирпан