С изкуствен интелект проверяваме лесно всяка храна


Компанията TE-FOOD предлага успешно решение за проследяване на добитък и пресни храни от фермата до масата, с акцент върху развиващите се пазари. Тя проследява стоките през цялата верига на доставки (ферма, кланица, търговец на едро, търговец на дребно) и предоставя инструменти както на потребителите, така и на специалистите, за да са наясно с историята и качеството на храните. Компанията дава възможност на всички фирми от веригата за доставка на пресни храни да управляват логистиката и безопасността на храните и свързаните с тях данни.

Основният процес на веригата за доставка на пресни храни може да се приложи за поредица от дейности. Ролите, дейностите, както и техните входни/изходни данни могат да се различават в различните категории и страни. Модулната структура на TE-FOOD дава възможност лесно да се персонализират процесите и изискванията за данните съгласно изискванията.

Болестите, причинени от храни по света, са отговорни за хоспитализацията на 700 милиона души и за 400 000 смъртни случая годишно. Глобалният пазар за проследяване на храните ще достигне 15,1 млрд. долара до 2021 г. Годишният темп на растеж е най-висок в Азиатско-тихоокеанския регион (16.7%) спрямо останалия свят (5.5-8,7%). Ефектите на проследяването са медицински (по-малко заболявания и смъртни случаи, породени от храни), социални (потребителски изисквания, необходимост от доверие) и икономични (по-малко разходи за изземване на продукт, подкрепа за износ, прозрачност, ДДС приходи).

Компанията има над 6000 бизнес клиенти, проследявайки 12 000 прасета, 200 000 пилета и 2,5 милиона яйца дневно. През 2018 г. проследяването е разширено и за едър рогат добитък, риба и морски дарове, плодове и зеленчуци. TE-FOOD предоставя инструменти за физическа идентификация, мобилни приложения и уеб базирани софтуерни решения в PPP модел (ниска авансова такса и дългосрочен договор). Клиентите ѝ са правителства, частни компании и професионални организации.

TE-FOOD е съвместен проект на 21-годишна унгарска и 2-годишна виетнамска компании с 30 служители. За международно разширяване всички права и дейности ще бъдат включени в нова обединяваща компания: TE-FOOD International Ltd. Лидерите ѝ имат над 20 години бизнес и IT опит. Компанията е оптимизирана за нововъзникващи пазари. Въпреки че използва модерна технология, предлага евтино решение и няма нужда от специално оборудване. Бизнес моделът се вписва в развиващите се страни, превръщайки го в печеливш бизнес. Детайлното и практично ръководство за изпълнение осигурява скалируемост в други държави.

Основният план за 2018 г. бе разширяване на международния пазар. Има подробна пътна карта за стартиране на TE-FOOD в 17 държави за 5 години. Блокчейнът осигурява прозрачно решение, основано на доверие за международни операции.

TE-FOOD въвежда маркер за комунални услуги (символ на полезност), наречен TFD, блокчейн протокол и интелигентни договори, които създават доверие в транзакциите за интегриране на потребителите, участниците във веригата за доставки и важните в една екосистема.

Компанията се движи към блокчейн. На ден се управляват повече от 400 000 транзакции, които достигат до 30 милиона души. Посветена е на подобряването на безопасността на храните, борбата с корупцията, подкрепа на справедливата търговия и изграждане на доверие между предлагащите храни големи вериги и потребителите, както  специалистите в нововъзникващите пазари.

TE-FOOD се използва от 3 100 ферми, 3 400 агенти на добитък, 70 кланици, 35 производители на храни, 25 ветеринарни компании, 30 пазара на едро, 190 дистрибутори на едро, 2 600 търговци на дребно и пазари. Повече от 10 000 човека са обучени за една година.

Мисията на TE-FOOD е: да направи хранителната промишленост по-прозрачна; да демократизира достъпа до информация, свързана с храните, като публична собственост; да даде възможност на технологията да стане „авторитет”; да намали мащаба и последиците от епидемии и измами с храни в развиващите се страни по света; да образова хората чрез стимулиране на съзнателно потребителско поведение; да се помогне на малките стопанства да бъдат по-конкурентоспособни.

Компанията използва сигнал за безопасност на храните. Той е вграден за целия процес и може да бъде предизвикан от определени събития. Например, ако се транспортира добитък по-дълго от средното, може да се задейства предупреждение към ветеринарен лекар от приемащата страна, за да провери транспорта, ако буди подозрения. Репутационната система  се състои във вътрешно оценяване на репутацията на системата. Това помага на участниците във веригата за доставки да оценят своите доставчици чрез общите им бизнес транзакции. Подкрепя се и съзнателното поведение на потребителите – TE-FOOD разработва мобилно приложение на потребителите, за да проверяват историята и качество на храните, да получат информация за хранителни продукти и да се осигури стимул за често използване.

TE-FOOD предоставя ефективни 1D/2D и RFID идентификационни инструменти за веригата на доставки, както и пластмасови защитни пломби (1D/2D баркод). Използват и слънцезащитен и водоустойчив печат. Нетоксичният материал се използва за идентифициране на животни, транспортни камиони и опаковани пресни храни. Има и етикетни стикери (2D баркод) – QR кодове в комбинация с лесно разпознаваеми цветни кодове за по-лесна визуална проверка на валидността. Етикетните стикери се прилагат към индивидуални хранителни пакети в търговията на дребно. Налични са и RFID (радиочестотни) марки – висококачествени ушни етикети за специфични животни (добитък) и по-лесно четене. Предлагат се и печатни хартиени торби (2D баркодове). Торбите са от рециклируема хартия с предварително отпечатан TE-FOOD QR код. Фирмата предлага и подробни етикети на (2D баркод). Интегрира етикети с QR кода, а четенето му показва историята на пресните хранителни продукти. TE-FOOD предлага многоезично мобилно приложение, оптимизирано за телефони от нисък клас. Използването му е разделено на роли. Всяка роля (напр. ферма, кланица и т.н.) има свои собствени процеси, менюта, функции. Функциите са фокусирани върху: Логистични транзакции – изпращане и получаване на транспортни услуги, проверка на информацията, предоставена от предишната стъпка; Информация за безопасността на храните – показва тегло, хранене, ваксинация и друга информация; Управление на инструмента за идентификация – инвентаризация и подреждане на инструменти за идентификация и транзакции; Специализирани инструменти – функции за прилагане на веригата за доставка за специалистите (напр. държавните ветеринари, полицията). Мобилното приложение използва камерата на телефона, за да чете 1D/2D баркод и да идентифира елементите (добитък, транспорт, хранителни продукти) като част от процесите.

TE-FOOD е отворена за фирми с логистика с трети страни или решения за проследяване. Информация за проследяване може да бъде изпратена в системата чрез стандартен интерфейс. Компаниите за вериги за доставки, които имат свои собствени инструменти за идентификация могат да поискат идентификационни серии чрез API. Участниците във веригата за доставки автоматично получават ежедневни, седмични и месечни отчети с таблици и график за дейността им. За по-голямо удобство на клиентите, TE-FOOD предлага решения за продажба на дребно. Терминалното решение за самообслужване помага на потребителите без мобилен телефон да прочетат QR кода на продукта и да разберат историята му.

За да се подобри конкурентоспособността на по-малките ферми, се предоставя лесно за управление мобилно приложение – TE-FOOD B2B. Понастоящем инструментите за управление на стопанствата се състоят от основните модули (опис, хранене, ваксинация), които също помагат за осигуряване на данни за безопасност на храната в процеса на проследяване. Планира се разширяване на функционалността на това приложение, за да подсили ангажираност на земеделските стопанства и да изградят по-устойчив бизнес.

Като част от инструментите за безопасност на храните, регистърът на животните и решението за управление дават възможност на националните или местните власти да получават редовни доклади за състоянието на стопанствата. Системата осигурява широка информация – от основната информация за добитъка до отчетите за продажби и износ. За да доставят необходимите данни, фермерите трябва да изтеглят лесно мобилно приложение или да свържат системите си към API на компанията. Във втората фаза системата ще бъде разширена с AI базирани на интелигентни прогнози на пандемията и алармиращи модули, за да предоставят на властите средства за подготовка и да ограничат ефектите от потенциални огнища.

Източник TE Food