Техника за проспериращо земеделие


Интервю с Иван Гарибски, продуктов специалист в Мегатрон ЕАД 

Бихте ли се представили за читателите на в. Земеделска техника? 

– Казвам се Иван Гарибски, продуктов специалист на марката KUHN във фирма „Мегатрон”. Компанията ни представлява официално KUHN в България от 1999 година. Занимавам се със селскостопанска техника от 5 години, а от година и половина работя в Мегатрон. Все още уча в Техническия университет в Габрово, специалност „Автомобилно машиностроене“. Преди да постъпя в Мегатрон бях сервизен специалист, което сега доста ми помага. По-лесно ми е с настройките на машините на полето, знам принципите им на работа и какви са специфичните условия за пускането в експлоатация на всяка от тях в конкретния регион. Ако трябва да направя сравнение, земеделските машини ми се струват по-сложни за обслужване, настройка и презентиране от автомобилите.

– Какви машини с марка KUHN търсят българските земеделци?

– Плуговете са традиционно търсен продукт от нашите клиенти, а KUHN предлага над 12 модела навесни и полунавесни обръщателни плугове – от 3 до 12 тела, така че можем да отговорим на нуждите на земеделците. Пролетните и есенните сеялки KUHN също заемат своето място на нашия пазар. Предпочитани са заради високата производителност, надеждност и прецизност на засяване. Сеялката за слята повърхност KUHN ESPRO 6000, която спечели наградата на в. „Земеделска техника“, от 2019 г. вече е оборудвана с електрически клапани VistaFlow, които позволяват универсална релсова сеитба. Тези клапани следят за запушване на всяка една от секциите. Това може да се види или на терминала на трактора, или на този на сеялката – зависи дали сеялката има отделен дисплей или използва този на трактора. Всички стойности се визуализират в кабината – скорост, сеитбена норма и др. Сеялката е от типа машини, с които след минимални обработки, може да се влиза да се сее. Поради краткия период за подготовка за следваща култура – най-често рапица, пшеница или ечемик, полетата се минават с почвообработващия агрегат Performer на KUHN. Той съчетава диск за нарязване на растителни остатъци, след това има продълбочителни работни органи, които обръщат и миксират почвата.

KUHN_Espro 6000R

Торазпръскващите машини на KUHN се отличават с несравнима прецизност и удобство при употреба и могат да се адаптират към всякакъв тип работа. Освен стандартното разпръскване на отворени полета, те безпроблемно се справят и с обкрачването. Могат да се използват и за по-специални приложения (торене на лозя, овощни градини, градинарски площи и др.)

Предсеитбените и стърнищните култиватори и брани, както и почвообработващите агрегати също представляват интерес за клиентите ни. Неслучайно, по време на Агритехника 2019, акцентът на щанда на KUHN беше най-новата 12-метрова брана Optimer L 12 000. Искам да споделя, че от няколко години тя работи тестово в Източна Европа при доста близки до нашите почвени условия и може да отговори адекватно на изискванията на земеделците. За сега се изпробва в Украйна, Русия и Румъния. Наш екип традиционно участва на изложението със собствен щанд и имахме възможност да посрещаме посетителите от България и да им разкажем за новостите, представени от нашите партньори John Deere и KUHN, на родния ни език.

Прави ми впечатление, че в страната ни все повече навлизат почвообработващи машини, характерни за Западна Европа и Северна Америка. Те са доста по-различни от тези за конвенционалния тип земеделие, което към момента се практикува в България. Почвите в България са в пъти по-тежки от тези в Западна Европа. Дори на външен вид си личи. Когато представители на KUHN идват в България и пътуваме из страната, всеки път се изумяват от почвите у нас и разнородността им в различните региони. За наша радост машините на KUHN са разработени и конструирани така, че да отговарят на специфичните почвени особености. Отличават се с изключителна здравина и издръжливост, което е едно от най-големите им предимства.

Други продукти KUHN, които продаваме на българския пазар са фуражораздаващите ремаркета, така наречената зелена линия – косачки, сеносъбирачи, сенообръщачи, фолиращи машини. Те са много разнообразни – за всяка от тях има няколко подвида с различна технология за различите условия. Портфолиото на KUHN е огромно – отговарям за предлагането на над 200 машини KUHN и няма да ни стигне времето да ги изброя всички и да разкажа за тях.

– Темата е много интересна. Ще може ли да получим по-конкретна информация за KUHN.

– С удоволствие ще Ви представим портфолиото на фирмата.

(Следва)