Създава се Съвет по месо и мляко към МЗХГ


Създава се Съвет по месо и мляко към Министерството на земеделието, храните и горите. Целта е да се разработват политики за развитието на бранша, които да повишат имиджа на продуктите в страната и да се стимулира износа им.

„Председател на съвета ще бъде заместник-министър доц. Крум Неделков. Предстои да бъдат изпратени официални писма до заинтересованите браншови асоциации, които да излъчат свои представители за участие в новосформирания съвет. Той ще бъде съставен от преработватели и експерти от научната общност“, каза министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков по време на среща с бранша. По думите му българското производство трябва да се подкрепя и стимулира. Той е категоричен, че важен инструмент е прилагането на контрола върху храните, така че да се защити здравето на потребителите. „ Обществото може да има доверие за качеството, ако при открити нередности се предприемат строги санкции“, допълни земеделският министър.

„Политиката при храните е работа на държавата, а не само на производителите. Искаме контрол за това, което пише на етикета, да съвпада със съдържанието на продукта“, каза председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров.

Обсъдиха се и проблеми, свързани с износа и темата за защитените географски указания на продуктите, които се произвеждат в страната. Те са на мнение, че при производството им трябва да се регламентира използването на българска суровина и приготвянето им по родни традиционни рецепти.

„Надяваме се на по-справедливо и равномерно разпределение между производители и търговци по училищните схеми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, подчерта Владислав Михайлов, председател на управителния съвет на Националната асоциация на млекопреработвателите.