Съвместна работна група ще работи за сътрудничеството в земеделието между България и Азербайджан


В най-кратки срокове ще бъде създадена съвместна работна група, която ще развива конкретни проекти и сътрудничество в земеделието между България и Азербайджан. Това е станало ясно на среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с азербайджанския му колега Инам Керимов, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ. Работата на експертите от двете страни в земеделието е активизирана след посещението на премиера Бойко Борисов в Баку в началото на годината, в делегацията участваше и министър Порожанов.

Днес България и Азербайджан подписшат споразумение за сътрудничество в аграрната наука. Порожанов е обърнал внимание на многото сходства между земеделието на двете страни – като климат, традиции, дял от брутния вътрешен продукт, борбата срещу заболявания като африканската чума по свинете.

„Ползването на високи технологии с помощта на инвестициите от европейските фондове ни дават възможност почти всяка година да поставяме рекорди в производството на зърнени култури и в различните сектори“, е заявил още той.