Стартира паневропейски фотоконкурс на тема „Горите за обществото“


От началото на месец май 2020 г. стартира паневропейски фотоконкурс на тема  „Горите за обществото“, съобщиха от пресцентъра на Изпълнителната агенция на горите. Инициативата е по повод предстоящото провеждане на 8-мата  Министерска конференция на най-високо равнище за опазване на горите в Европа. Мащабният форум обединява усилията за опазване на горското богатство на правителствата на 46 държави на територията на Европа, в това число и на страни извън Европейския съюз.

Организатор на фотоконкурса е Звеното за връзка в Братислава, което подготвя паневропейското събитие. Конкурсните творби ще могат да се представят в продължение на 3 месеца до края на месец юли тази година.

Целта на конкурса е да позиционира вниманието на обществеността върху социалния аспект на горите – как те подпомагат ежедневието на хората, показвайки необходимостта от поддържане на баланс между множеството екологични, икономически и социални функции на горите.

Желаещите да участват могат да поместват на сайта на конкурса снимки, на които са заснели моменти от съприкосновението на човека и гората. Това може да са туристи и хора, живеещи в близост до горите, горски работници и доброволци, извършващи дейности в горите в полза на обществото и по поддържане на екосистемите и  представители на цялото общество, които използват услугите, които горите ни предоставят.

Всички снимки трябва да са от горските територии на континента Европа.

Първите три снимки, оценени като най-интересни, ще получат награди. Призьорите ще бъдат избрани в две степени: първо чрез публично гласуване на фейсбук страницата на Горите на Европа и второ чрез професионален панел. Един от гласувалите на страницата на Горите на Европа във фейсбук също ще получи награда.

Подробна информация за конкурса е описана в раздел: „Срокове и условия“, на уеб-сайта на паневропейския процес: https://foresteurope.org/competition/.