Спряха дейността на детска млечна кухня, свързана със случаи на хранително заболяване на деца от ясла в Русе


Пробите за Салмонела на децата са положителни

Областна дирекция по безопасност на храните – Русе (ОДБХ-Русе) издаде и връчи на 28 юни, заповед за временно прекратяване дейността на детска млечна кухня, свързана със случаи на хранително заболяване на деца от детска ясла № 9 в град Русе. Издадено е предписание за спиране реализацията на храните от обекта, който вече е запечатан до изясняване на ситуацията – съмнение за взрив от хранително заболяване. От 28 юни, е спряно изхранването на детското заведение, след положителните за салмонела група Б резултати от изследванията на децата, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

На 27 юни, от Регионална здравна инспекция – Русе (РЗИ-Русе) подават информация към ОДБХ-Русе за случай с потвърдено за Салмонела гупа Б на дете, посещавало детска ясла № 9 в гр. Русе. Става ясно, че има заболяло на 17 юни дете, което е хоспитализирано на 19 юни в ОИБ УМБАЛ „Канев”АД – Русе. Направени са изследвания на детето и на 25 юни излиза положителен резултат за Салмонела група Б.

Веднага след получаване на известието от РЗИ-Русе на 27 юни, е извършена проверка на детска ясла № 9, където има регистрирана разливочна за получаване на храна, приготвена от детска млечна кухня.

Инспекторите от отдел „Контрол храни” – ОДБХ-Русе, след извършване на проверката, не са констатирали несъответствие, свързано с безопасността на храните. В обекта е установено, че се спазва добра хигиена, наличните храни се съхраняват съгласно условията, посочени от производителите, обслужващият персонал е с редовно заверени лични здравни книжки. Редовно са водени записи по системата за управление безопасността на храните. Проверени са препаратите за почистване и дезинфекция, които са правилно съхранени и в срок на годност.

На 28 юни ОДБХ-Русе е уведомена за друго дете, заболяло на 24 юни и хоспитализирано на 26 юни в ОИБ УМБАЛ „Канев”АД – Русе, със съмнение за салмонелоза, за което има вече потвърждение за положителен резултат за салмонела.

В петък ОДБХ- Русе е уведомено от РЗИ-Русе за потвърдени нови 4 положителни проби за салмонела гупа Б. Пробите са взети от РЗИ по тяхна процедура при съмнение за салмонела, на деца и персонал, посещаващи детска ясла №9 в гр. Русе. Две от децата са с проявена вече клиника, а две са само носители – нямат изявена клиника на заболяването.

По повод случая от ОДБХ-Русе предприемат необходимите действия по компетенции. Създаден е кризисен екип с представители на ОДБХ-гр. Русе. Извършено е изследване за установяване броя на заболелите, хоспитализирани и контактни лица в детска млечна кухня и детска ясла № 9. Изяснено е каква храна са консумирали заболелите и контактните лица през последните 24 часа. Взети са проби за лабораторно изпитване от оставените проби готова храната, отривки от контактни повърхности – маси, плотове за работа и технологично оборудване, отривки от ръцете на персонала и транспортирането им до лаборатория в ОДБХ-гр. Варна.