Социално фермерство в Европа: СНЦ „Заедно за личностно развитие“ със заключителна среща по проект FASST в Македония


 

На 19 септември 2019 г. представители на СНЦ „Заедно за личностно развитие“ се срещнаха с останалите 9 партньори от 5 държави (Белгия, България, Италия, Македония и Испания) в Тетово, Македония, за да обсъдят финалните задачи по проект FASST (Formazione per Agricoltura Sociale e Sviluppo Territoriale), съфинансиран от програма Еразъм + на Европейската комисия.

Целта на FASST е да се повиши ефективността на социалното земеделие на системно и практическо равнище, чрез разработване на конкретно и подходящо обучение за сектора (както доставчици на услуги, така и социални ферми), провеждане на обучението с цел утвърждаване на неговата значимост и точност, разработване на система за устойчивост, включително и провеждане на обучението чрез интернет платформата извън съфинансирането от ЕО.

По време на проекта е създадена интернет платформа с отворени образователни ресурси и безплатен достъп за всички, така че операторите на социалното земеделие и заинтересованите страни да имат достъп до разработените курсове за обучение. Модулите са разработени въз основа на задълбочени изследвания на равнище ЕС и в участващите страни (Белгия, България, Италия, Македония, Испания), които подчертават много неизследван и неизползван потенциал за социално включване, създаване на работни места и развитие на селските райони, подкопано от липсата на съгласувана регулаторна рамка и дефиниция на равнище ЕС и на национално равнище, които имат много малко държави-членки на ЕС. Окончателният доклад е достъпен на http://www.fasstproject.eu/pdf/FASST_IO2_Final_Report.pdf

По време на изпълнение на проекта партньорите тестваха обучителните курсове сред повече от 300 представители на целевите групи, получавайки обратна връзка за по-нататъшната им настройка. Бяха създадени 12 учебни модула. Те са достъпни на http://www.fasstproject.eu/training.php  на 5 езика (български, английски, италиански, македонски, испански).

По време на срещата партньорите прегледаха всички резултати, получени през последните 2 години и финализираха насоките за бъдещи обучения.

Благодарение на партньора от България – СНЦ „Заедно за личностно развитие“ всички разработени курсове са достъпни на български на следния линк: http://www.fasstproject.eu/training_bg.php.