Сорт късно главесто зеле „Билян“


Сорт главесто зеле Билян е иновативен продукт създаден в Институт по зеленчукови култури „Марица”, гр. Пловдив. Новият сорт е предназначен за отглеждане по технология за късно полско производство. Продължителността на вегетационния период е 100 – 105 дни след разсаждане. Главите са с кръгла до овална форма, тегло 2-3 kg, бяло до кремаво оцветяване на вътрешността на зелката и са с много добра устойчивост към разпукване. Продукцията се отличава с много добри вкусови качества и високо съдържание на витамин С и е предназначена за консумация в свежо и преработено състояние и за получаване на кисело зеле. Средният добив е от 4 до 6 t/da.

Новият сорт е с полска устойчивост към мана, бактериоза и черни листни петна (алтернариоза) и проявява толерантност към нападение от зелеви неприятели (листни въшки и листогризещи гъсеници).

Сортът Билян е с висока адаптивна способност и е подходящ за отглеждане и в условия на биологично производство.

Новият сорт късно главесто зеле Билян е награден с диплом в конкурс за иновации, в раздел „Сортови семена и посадъчен материал”, на Международна селскостопанска изложба АГРА 2020.

Автори на сорта са: доц. д-р Галина Антонова, доц. д-р Красимир Михов и проф. д-р Галина Певичарова, ИЗК “Марица”.