Сортове зимна твърда пшеница от Добруджанския земеделски институт


(Продължава)

В Добруджанския земеделски институт действа програма по селекция на зимни сортове пшеница. През последните години са оригинирани няколко сорта зимна твърда пшеница.

Сорт зимна твърда пшеница Северина

Сорт Северина – белокласа, белоосилеста твърда пшеница със зимен тип на развитие var. leucurum Alef. Получен от кръстосването на сорт Vitron (от Испания с пролетен тип на развитие) и сорт Айсберг одесский (получен в СГИ Одеса, Украйна, със зимен тип на развитие). Стъблото му е ниско 75,0-85,0 cm, устойчиво на полягане. Пониква с безцветен колеоптил, розетката до фаза братене е полуизправена. Листата му са среднодълги, средношироки, тревисто-зелени на цвят и по-късно с изразен до много силно изразен восъчен налеп. При нормален посев формира до 5 цветчета в класче, от които фертилни са 2-3. Класът е къс до среднодълъг, сбит, осилест, като осилите са ориентирани радиално. При узряване класът и осилите са „бели“ (сламено-жълти). Зърното е удължено, стъкловидно, кехлибарено-жълто на цвят с тегло на 1000 бр. зърна 40-45 g. Ранозрелост според датата на изкласяване – средноранен: 2-4 дни след сорт Прогрес. Студо- и зимоустойчивост близки до тези на еталонния сорт обикновена пшеница Русалка и по-високи от тези на стандартните сортове Сатурн 1 и Прогрес. Сортът е чувствителен на черна ръжда и устойчив на кафява ръжда и брашнеста мана. Сорт Северина е с повишена сила и способен да дава по-висок добив качествен грис, глиадиновият тип е γ 45. Възможно е да се отглежда на територията на цялата страна и не изисква специални условия. Препоръчителна посевна норма: 500-550 бр. к. с./m2, а сеитбата да се извършва във възприетите за пшеницата срокове. Има продуктивен потенциал за добив на зърно около 10-тина процента по-висок от този на стандартните сортове. Признат през 2008 година.

Сорт зимна пшеница Мирела

Сорт Мирела е белокласа, белоосилеста с неовласени глуми – var. leucurum Alef. зимна твърда пшеница. Признат през 2011 година. Получен от сложната хибридна комбинация: селекционна линия 1162-5 (с произход от Франция и пролетен тип на развитие) /сорт Парус (с произход от Украйна и с алтернативен тип на развитие) /линия 1429-7-6 (произход Франция и пролетен тип на развитие) /Айсберг одесский (украински сорт зимна твърда пшеница). Стъблото е ниско 75-90 cm с добра устойчивост на полягане. Пониква с безцветен колеоптил, до фаза братене, листната розетка е полуизправена. Листата са среднодълги и средношироки с тревисто-зелен цвят и със силен до много силен восъчен налеп. Сорт Мирела, при нормален посев, формира по 5 броя цветчета в класче, от които фертилни са 2-3. Класът е среднодълъг, сбит, осилест, като осилите са радиално ориентирани, при узряване осилите и класът са „бели“ т.е. светло сламено-жълти. Зърното е удължено, кехлибарено-жълто, с тегло на 1000 броя зърна 42-45 g. Сорт Мирела е средно ранен, изкласява наравно или след 1-2 дни след сорт Прогрес. Студо-и зимоустойчивостта му са близки до тази на еталонния сорт Русалка от скалата за оценяване на студоустойчивостта на обикновените пшеници, а по скалата за оценяване на твърдите пшеници е в „горната“ ѝ част, т.е. близко до най-високите еталони – сортовете Алый парус и Парус. Сортът е чувствителен на черна ръжда, но устойчив на кафява ръжда и брашнеста мана. Сорт Мирела има висока продуктивна братимост – 600-700 бр. класоносни стъбла/m2 . Формира зърно, от което се получава висок добив качествен грис. Глиадинов тип γ 45 и притежава генетичен потенциал за висок добив на зърно – 500-600 kg/dka.  Препоръчителната посевна норма: 500-550 бр. к.с./m2 а сеитбата да се извършва във възприетите за пшеницата технологични срокове. Сорт Мирела може да се отглежда на територията на цялата страна и не изисква специални условия.

(Следва)

По материали на ДЗИ, Генерал Тошево