Селскостопанска академия


Селскостопанската академия е организация за научни изследвания, за приложна, обслужваща и спомагателна дейност в областта на земеделието, животновъдството и хранителната промишленост. Осъществява дейността си в рамките на държавната аграрна политика в съответствие с общата селскостопанска политика на Европейския съюз. Има за цел земеделската наука да се превърне в мощен фактор за модернизация на производството в условията на глобалната икономическа и финансова криза.
Тази година в Селскостопанска академия се осъществиха няколко реформи след реализиране на очакваната от години промяна на Закона за ССА. Отлаган като актуализация и преосмислян повече от десетилетие, на 1 април т.г. новият Закон за ССА влезе в сила. Промените в него постигнаха целта за въвеждане на самостоятелност на Селскостопанска академия при управлението на паричните средства. Създаде се пълна прозрачност на движение на финансите на структурните звена. Това даде възможност при увеличение на собствените приходи да се увеличат и разходите, включително за работни заплати. Всеки от институтите, който покрива 50 на сто от разходите си, има правото да увеличи с до 30% заплатите на служителите си за сметка на увеличените си приходи. Това вече е факт в институтите в Чирпан и Генерал Тошево, и научния център в Смолян. Реалното условие да се получава възнаграждение, базирано на положения труд, води до по-висока активност на работещите в системата на Селскостопанска академия. Към първи октомври, собствените приходи са 10.1 млн. лева, толкова, колкото са за цялата предходна година.
Освен финансовата сфера, реформата в ССА засяга структурата на организация и управление, начина за избор на директори, формирането на научните съвети, организацията на дейността и т.н., отразено в новите устройствени правилници на Академията и структурните ѝ звена.

В рамките на тази година институтите и другите звена към академията участват и изпълняват 228 научни проекта, от които 26 са финансирани от фонд „Научни изследвания“, а 30 са с международно участие. Академията притежава патенти за 350 сорта растения и породи животни и 20 марки. През 2018 г. са патентовани 10 нови сорта от Института по земеделие в Генерал Тошево, по полски култури в Чирпан, по лозарство и винарство в Плевен, по декоративни и лечебни растения – София. Съхраняват се 140 000 образци от растителни образци – сортове, линии и т.н. От тях семенните видове за дългосрочно и средносрочно съхраняване са 72 хиляди, 10 хиляди са трайните насаждения.
Националната генбанка в животновъдството се съхранява в ИАСРЖ и се поддържа от държавата. Фермерите, които отглеждат животни от застрашени породи, получават допълнителна субсидия, субсидират се и развъдните организации, които работят с тези породи. На този етап обаче съхраняването на националния генофонд в растениевъдството не се подпомага по никакъв начин, като за тази цел Академията изразходва от собствения си бюджет над 2 млн. лева годишно.

По материали на ССА