Отличие „Принос в механизацията на земеделието”


Основната мисия, която си е поставил конкурсът е да обедини  бизнес, наука и образование  за иновативно ефективно земеделие. Той стартира преди цели 5 години – през 2014 г., по случай 120 години от излизането на вестник „Орало”. Селскостопанска академия, Министерство на земеделието, храните и горите (КТИ), Русенският университет „Ангел Кънчев”, Аграрният университет в Пловдив, вестник „Земеделска техника”, а по-късно и Научно-технически съюз по машиностроене, се обединиха около идеята „Без машини няма земеделие”. Именно тогава за първи път се проведе конкурсът  Отличие „Принос в механизацията на земеделието”. Датата бе 1 декември – рожденият ден на вестник „Земеделска техника”.

Определени бяха 3 направления за участие, които се запазиха и до днес – те са за Български производител на земеделска техника, Иновации – за вносител на земеделска техника и Механизация в земеделското производство – земеделски производител. Интересът към конкурса и досега не стихва и се наблюдава ръст в броя на участниците.

През годините събитието успя да се превърне в Празник на механизацията. Прие се конкурсът да се провежда всяка година. Отличието се превърна в традиционно, с голяма значимост и спомагащо земеделието ни да бъде на световно равнище.

През 2014 година от българските машиностроителни предприятия участваха 3 фирми с 4 машини, от вносителите на агротехника  – 8 фирми с 20 машини, а по трето направление –  общо  67 земеделски производители. Бяха раздадени 3 награди по първо направление, 13  по второ и 9 по трето направление. Събитието бе почетено от участниците, гости, от много представители на младите и ветераните в сектора „Механизация”.  Превърна се в Празник на механизацията в земеделието. Единодушно се прие конкурсът да се провежда всяка година. Водещ на събитието от организаторите беше Селскостопанска академия.

През 2015 г. към организаторите се включи и Научно-техническият съюз по машиностроене. Отчете се, че механизацията в земеделието изисква много разнообразна техника, както по мощност, така и по предназначение, и зависи от подотрасъла, земеделската култура и размера на стопанствата.  Затова се реши към категориите да има подкатегории за всяко направление.

В конкурса през 2015 г. от българските машиностроителни предприятия участваха 6 фирми с 6 машини, от вносителите на агротехника  – 11 фирми  с 21 машини, а по трето направление –  общо  21 земеделски производители. На българските земеделски машиностроители освен плакети и дипломи за Отличието, бяха почетени с допълнително медали и дипломи от НТС по машиностроене. Бяха наградени 21 машини в направление „Иновации”, а по направление „Механизация в земеделското производство” бяха отличени 10 земеделски производители. Водещ на мероприятието беше вестник „Земеделска техника”.

През 2016 г. участниците се увеличиха. В конкурса се включиха 10 български изделия, 34 вносни машини и 23 земеделски производители, обединени от мотото „С добри машини се прави добро земеделие”. Наградени бяха 6 български машиностроители, по направление „Иновации” 32 машини и по трето – 11 земеделски производители. Водещ през тази година беше Русенския университет „Ангел Кънчев”.

В четвъртото издание на Отличието – през 2017 година, участваха 4 български фирми с 6 машини, 7 фирми с 19 машини за Иновации, а земеделските производители бяха 10. Отличени бяха 4 български компании за производсто на земеделска техника, 7 вносители и 10 земеделски производители. Водещ беше Аграрния университет, Пловдив

За това юбилейно, 5 по ред издание на Отличието, през 2018 г. участват 5 фирми с 8 машини по първо направление, по второ – 12 фирми с 22 машини и по трето направление – 25 земеделски производители. На тържественото връчване на наградите водещ от организаторите е Министерство на земеделието, храните и горите.

Днес, 124 години от първото оповестяване значението и дължимото уважение към земеделската техника от обществото, за 5 пореден път  сме отново тук. Ще бъдат отличени всички заслужили български машиностроители, вносители и земеделски производители, които спомагат българското земеделие да бъде конкурентно на това в по-развитите икономически страни. Те доказват, че не е лесно, но с упоритост, вяра и труд може да се развиваш, да бъдеш добър в професията си. Ще бъдат отличени също ученици, студенти, дейци по механизация, фирми за заслуги за развитие на механизираното земеделие.

Благодарим на всички, които участват в конкурса и на тези, които ни подкрепят в това благородно дело. И тази година агро секторът показва, че е жив и силен, когато се обединим около обща цел – С добри машини се прави добро земеделие.

Добре дошли на Празника на механизацията.

Организационен комитет