Севлиево – отново домакин на „Семе българско”


Градовете са като хората – имат свой външен облик и  свой характер, свое минало, настояще и бъдеще. В Севлиево тези черти на много места се сливат и преплитат в една невероятна картина, наречена „Градът край Росица“.

Община Севлиево има площ от 963,8 км2 и е най-голяма в Габровска област. Град Севлиево се намира в котловина с надморска височина 201 метра, а климатът е умерено-континентален, с големи температурни разлики през сезоните: от -25°С, -34°С до +35°С, +40 °С.

В началото и средата на ХХ-ти век в община Севлиево е развито предимно селското стопанство. Днес, селскостопанските дейности заемат 4% от икономическия профил на общината, а земеделските производители обработват около 146 200 дка земи. Отглежданите култури са пшеница, ечемик, ръж, царевица, овес, слънчоглед и рапица.

В края на ХХ-ти век в града се развива усилено и промишлеността, а днешният икономически просперитет се дължи и на големите чуждестранни инвестиции в определени производства от икономическия профил на общината. Фирмите от Севлиево имат добър пазарен потенциал и производствен опит, осигуряват висока степен на заетост на населението и нарастване на средната годишна работна заплата през последните години. Нивото на безработица е по-ниско от средното за областта и страната.

Севлиево е град, който ревниво пази културно-историческото си наследство, град с богати традиции в духовния и културен живот. Доказателство за това е 4-тия Национален фестивал „Семе българско„, на който домакин  и партньор за четвърта поредна година е община Севлиево. Форумът ще се проведе на 7, 8 и 9 април 2017 година на територията на парк „Казармите” в гр.Севлиево, под егидата на Министерство на земеделието и храните с мото „За земята, семената и децата на България“.

Една от инициативите в рамките на „Семе българско” e конференция, посветена на развитието на агропредприемачеството в България и ще се проведе на 7 април в община Севлиево. „Агропредприемачество в България – мисията възможна“ е темата, която ще събере едни от най-изявените експерти от Министерство на земеделието и храните, Националната служба за съвети в земеделието, Джуниър Ачийвмънт България, „LocalFood.bg“ и носители на Европейската награда за млади фермери. Те ще представят добрите практики и иновации в развитието на агропредприемачеството. Програмата обхваща богат спектър от теми, сред които са прoектът „Предприемачи на бъдещето“, възможности за развитие на успешни проекти в сферата на земеделието за млади фермери, партньорства в подкрепа на земеделието и тенденции за развитие на селското стопанство в България и Европа.

Фестивалът е надграден с много нови инициативи и прояви, сред които са „Надеждата България”, „Шанс за бебе”, „И за да пребъде България“ и още други, които ще накарат малки и големи да се гордеят, че са българи.

Очаква се да присъстват повече от 70 организации, фирми и асоциации от областта на селското стопанство, екологията и био производството. Поканени са селскостопанските институти, разсадници, билкарии, цветари, местни производители, земеделски кооперации, билкопроизводители, винопроизводители, хлебопроизводители, животновъди и др.

Всяка инициатива по време на фестивала е дълбоко свързана с българските ни корени и традиции. Затова всеки посетител ще усети духа на фестивала, който ще го накара да се чувства горд българин.

По материали на община Севлиево