БАБ защитава биопроизводителите


Албена Симеонова, председател на Българска асоциация биопродукти пред в. „Земеделска техника”:

Нашата асоциация обединява земеделските производители. Това, което обединява нашия бранш е думата „био”. Ние произвеждаме цялата гама биологични продукти. Общото между нас е, че всички притежаваме сертификат за биологично производство.

През 2009 година в Карлово се събрахме 25 души и учредихме асоциацията. Това обединение направи бранша един от най-сериозните и най-силните, а БАБ е една от най-авторитетните браншови организации в страната. В момента в нея членуват повече от 500 биологично сертифицирани производители, имаме и доста подизпълнители. При нас членуват и всички, които се занимават с продукта био. Асоциацията на биопчеларите са наши членове, те са около 600, както и Асоциацията на биотърговците. В партньорски отношения сме с колегите от Тракийския и Аграрния университети. Агроекологичният център е наш официален член, както и всички неправителствени организации, които се занимават с консултации. Един от основните ни партньори е фондация „Биоселена”.

БАБ работи на територията на цялата страна. Произвеждаме всичко, което може да се произведе в България. Вече можем да добавим и биологични аквакултури. Подпомагаме развитието на биоземеделието, консултираме колегите си, осъществяваме контакти между тях, съдействаме за намиране на пазари и най-важното – защитаваме интересите на всеки един от тях. Участваме в работни групи по подготовка на законодателството, организираме изложения, фермерски пазари, семинари. От 2011 г. БАБ е пълноправен член на Международната федерация на биоземеделските движения. През изминалите години участвахме със собствен щанд на всички по-значими изложения в страната и в Европа. На изложението в Нюрнберг бяхме 47 души от БАБ, а на това в Малмьо – 38 души.

За да подпомогнем експортната си способност, разработихме и кандидатствахме по един проект директно пред Европейската комисия за промотиране на българските биологични стоки. На тези изложения участват колкото колеги желаят.

Проектът ни се нарича Go Get Eat Organic и е с продължителност 3 години. В момента сме на средата на проекта. Промотираме в Германия на 2 изложения, в Австрия, Дания и Швейцария. Предстои ни да се представим в супермаркетите в тези страни, които продават биологична продукция.

БАБ е един от инициаторите на протестното движение „България срещу опитите за легализиране на генно модифицираните организми”. Тези протести доведоха практически до забраната за използване на ГМО в полетата на България. БАБ вече от много години се обръща към Министерството на здравеопазването най-после детските храни, менютата и здравните заведения да включват поне 5% биологични продукти. В Австрия този процент е 20, във Франция е 5, в Германия е 12, в Швейцария е 15%.

Винаги завършвам с един призив българските граждани да изберат българския био продукт, защото е вкусен, здравословен, опазва околната среда и създава заетост. Сега няма да завърша така. БАБ в момента е отново изправена пред един много тежък период в развитието си. Не се отпускат пари за развитие на биологичното производство. Ако искаме да се увеличи производството на здравословни храни, трябва да се стимулира производството на българското биопроизводство.

Искаме да направим магазин в МЗХ. Все още не е готов, защото Държавен фонд „Земеделие” ни спира парите по проекта. Нужна ни е политическа подкрепа, за да се прави биологично производство. Бъдещето е в биопроизводството, в селата и в малките и средни фермери.

Доника Асенова