Световен ден на почвата


Tази година, отбелязването на Световния ден на почвата – 5 декември ще премине под мотото „Да поддържаме почвата жива, да защитим биоразнообразието на почвата“.

Нека, съвместно с научната общност от над 140 държави по света, да отпразнуваме Световния ден на почвата – един от най-важните дни в календара на ООН. Нека този ден обедини правителства, институции, учени, неправителствени организации, медии, младежта и широката общественост в общата ни грижа за почвата.

Нека да насърчим ангажираността на широкия колегиум от учени – почвоведи, агрономи, геолози, химици, биолози, еколози, инженери и др., както и широката общественост за общи действия в световен мащаб, за да има „здрави почви“ за „здравословен живот“.

Почвата е жизненоважен природен ресурс, осигуряващ жизнено пространство за хората, както и основни екосистемни услуги, свързани със снабдяването с вода и хранителни вещества, регулирането на климата, опазването на биологичното разнообразие и секвестирането на въглерода. Както казва Генералният секретар на Световната организация по прехрана и земеделие – ФАО, Ку Донгю „Почвата е майката на земеделието, майката на живота“.

Реалността обаче показва, че почвите са под антропогенен и климатичен натиск. Приблизително 33% от почвите по света са деградирани и държавите трябва да възприемат подходи за устойчиво развитие и управление на този ограничен, незаменим и невъзобновим природен ресурс.

Поради разрастване на пандемията от COVID-19, през 2020 г. 5 декември няма да бъде обикновен Световен ден на почвата. Тази година, ИПАЗР „Н. Пушкаров“ съвместно с Българското почвоведско дружество и Национален музей „Земята и хората“ планираме празнуване на Световния ден на почвата чрез видео-конферентна връзка и ще добавим нашето събитие към интерактивната глобална карта.

Допълнителна информация за датата на честване ще бъде обявена на интернет страницата на ИПАЗР „Н.Пушкаров“ http://www.issapp-pushkarov.org/ в края на м. ноември.

Присъединете се към нас, очакваме ви!

Проф. дн Ирена Димитрова Атанасова,

Директор на ИПАЗР „Н. Пушкаров“