Проекти на Тракийски университет, Факултет “Техника и технологии” – Ямбол


(продължава от бр. 20 2020 г.)

Главната стратегия на научноизследователската дейност на Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол при Тракийски университет – Стара Загора се основава на развиване на научните направления на Факултета съобразно тяхната специфика за решаване на научни, научно-приложни и приложни проблеми в различни области. С развитието на научно-изследователската дейност се цели повишаване на ефективността на обучението; внедрявания в практиката; участие в международния научен живот; научно израстване на академичния състав и подобряване на материалната база.

Някои от проектите, разработвани във Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол в областта на земеделието и хранителните технологии са:

Проект: Ароматични продукти от БЯЛ РИГАН

Лечебните растения се използват за подобряване на ароматно-вкусовите качества на храната, за по-пълноценното усвояване на протеините, маз­нините и въг­ле­хид­ра­ти­те и като ценна съставна част от народната медицина. Богатият им химичен състав обуславя техните антимикробни и антиоксидантни свойства, които определят широкото им приложение в хранително-вкусовата промишленост, медицината, фармацията, ароматерапията и козметиката.

Белият риган е ароматно растение от семейство Устоцветни. Първите писмени данни за употребата му идват от древна Гърция. Растението се употребява от четири хилядолетия заради своите многостранни лечебни ползи и като кулинарна подправка.

Широкоразпространен в Средиземноморието, белият риган се отглежда основно в Гърция, Италия и Испания. У нас в естествени находища се среща по източните склонове на Родопите, Беласица, Струмската долина и Кресненското дефиле, а за стопански цели се добива от култивирани площи.

Белият риган превъзхожда всички останали видове риган по съдържание на етерично масло. Доказаните антимикробни и антиоксидантни свойства на маслото се дължат на основните му компоненти – карвакрол и тимол. Растението е източник на минерали, витамини, фибри, дъбилни вещества, фенолни съединения и други биологично-активни компоненти с доказани лечебни свойства. Богатият химичен състав е основание белият риган да се използва не само като подправка, но и като суровина за получаване на ароматични продукти.

Обогатяването на познанието за български бял риган ще разкрие природния потенциал на растението, който обуславя приложението му като естествен компонент в хранителните продукти. По-задълбоченото изследване на състава и свойствата на ароматични продукти от бял риган ще осигури възможност за използването им при производството на храни, лекарствени препарати и козметични продукти, както и за създаване на условия на култивиране, гарантиращи получаването на качествени етерични масла.

Национална програма „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“

Анализ на сирене

Направен е анализ на сирене от 27 български производители. Използвани са безконтактни методи за измерване, включващи метал-оксидни сензори за газ, спектрофотометрични сензори, работещи във видимата и близката инфрачервена области. Проследена е промяната на основни характеристики на сирената за период от 30 дни, съхранявани в хладилни условия. Установено е, че метал-оксидните газови сензори не могат да бъдат използвани самостоятелно при анализ на сирене в период на съхранение, защото OH-гупите се разпадат на алдехиди и кетони при съхранение на продукта. Ефективен метод за оценка на изменението в качествените показатели на сирената е съвместното използване на данни от различни сензори – оптични и такива за газ.

Измерванията с безконтактни сензори са използвани за създаване на предсказващи модели за характеристики на сирената при съхранение. Тези характеристики са активна киселинност, електропроводимост, окислително-редукционен потенциал. Съставът на сирената е доказан чрез метод газ-хроматография-мас-спектрометрия.

Анализ на болести по лозови насаждения

Направен е анализ на развитието на брашнеста мана и лозова краста по лозя в региона на гр. Ямбол. При анализа са използвани спектрални характеристики във видимата област на спектъра за горна и долна страна на листата.

Установено е, че ранната диагностика на болести по лозовите листа е ефективна при използване на данни за долна страна на листата. Получените резултати са сравнени с тези, посочени от експерт.

Проведено е анкетно проучване и е направено паралелно изследване с помощта на компютърна разпознаваща система. Установено е, че диагностицирането на болести по лозови листа от стопаните, е сравнимо с това, при използване на класификационни алгоритми, използващи линейни разделящи функции. При тази конфигурация на разпознаващите алгоритми се получава висока грешка на разпознаване на болести и ранното им диагностициране е невъзможно. Ефективен метод за разпознаване и ранно диагностициране на болести по лозовите насаждения е използването на по-сложнки класификационни процедури като метод на опорните вектори с използване на нелинейни разделящи функции.

По материали на Тракийски университет,

Факултет “Техника и технологии” – Ямбол