Русенското изложение – среща на бизнеса и науката


Интервю с доц. д-р Калоян Стоянов, зам. декан на факултет „Аграрно-индустриален”, Русенски университет „Ангел Кънчев”

Разговаряме с Вас по време на Русенското изложение. Какви фирми вземат участие?

– В университета за 18-та поредна година се провежда традиционно изложение, като форматът и идеята са от 2014 година да го направим във вид на Русенско изложение за техника, технологии, стоки и услуги. Това е новото, което предприемаме като начало. Надяваме се да има просперитет в тази насока. Това наименование е със запазена марка. Тази година отново се представят както земеделска техника, така и различни видове услуги – софтуер, хардуер; екологични продукти – производство на биологично кисело мляко, биологичен мед. Техниката и технологиите са представени в областта на животновъдството и растениевъдството. Традиционно участват и по-големи фирми като Рапид КБ, Варекс, Раломекс, Агритрейд, Агрикорп – на тяхното участие се радваме всяка година.

Не трябва да забравяме, че тук е мястото за среща на бъдещите инженери и агрономи с техниката и технологиите. Стараем се да организираме една тенденциозна среща по време на дните на изложението на студентите с бизнеса и науката. По този начин младите хора черпят директно информация от производителите и дистрибуторите както на техника, така и на технологиите в тази сфера.

Тази година сте подготвили и Иновативно младежко експо.

– Да, това е нов формат, който не е правен досега в рамките на България. Целта му е да даде тласък на младежите, които тепърва са се сблъскали с науката и с иновациите в различни сфери на бизнеса, визирам както нашата област, така и в области като електроинженерството, транспорта, изкуствата, дизайна на стоки и услуги и др.

Тази година обърнахме внимание на засилената реклама. Радваме се, че съвместно работим и с вестник „Земеделска техника”, който традиционно се отзовава на нашата молба за публикуване на подробна информация във връзка с представянето на изложението. Разпространяваме рекламни материали и покани в цялата Русенска област и в съседните, където се намират нашите 2 филиала на Русенския университет – в Силистра и в Разград. Рекламата е сериозна, обикновено по медии и фирми, които са дистрибутори на информационни технологии, на интернет доставчици и в регионалните вестници, разбира се. Благодаря за отзивчивостта на вестник „Земеделска техника”, който е признат в своята област и отразява събитията ни редовно.

Русенският университет „Ангел Кънчев” е част от организаторите на конкурса „Принос в механизацията на земеделието”. Защо е важно да има такова Отличие?

– Радвам се за зададения въпрос. Той е важен, тъй като в това отличие са съсредоточени пет големи институции, които допринасят силно за отразяването на необходимостта и важността на земеделието и техниката в национален и световен мащаб.

Доника Асенова