В земеделието няма 2 еднакви години


Интервю с Теодор Власов, фирма Власови АГРО, с. Побит камък, Разградска област

– Откога се занимавате със земеделие? В какво се изразява Вашата дейност и какви култури отглеждате?

– Нашата фирма е семейна, управител е брат ми. Той е земеделец вече повече от 18 години. В землището на с. Побит камък обработваме около 7 000 декара. От миналата година разширяваме дейността си – имаме около 400 декара в община Поморие с технологични култури. Отглеждаме основно стандартните – пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед, царевица и резене.

Заедно с брат ми във фирмата сме 6-ма работници. Горе-долу спазваме една социална политика, която сме развили – на 1 000 декара по един зает. Хубавото е, че работниците са от землището, в което работим и тази дейност е вид подпомагане на младите хора.

– Според Вас какво е състоянието на земеделието днес?

– В земеделието съм от 5 години и досега не съм видял 2 еднакви години. Аз съм работил в съвсем различен сектор и съм свикнал нещата да се прогнозират с голяма точност. В земеделието всичко зависи от метеорологичните условия. Сегашната обстановка е много подходяща за развитие на болести по пшеницата. Например друга година не се налага пръскане с фунгицид за трети път, но сега трябва да го направим. Ако нямаше дъждове, няма да се налага, но всичко зависи от природата. Няма как да се планира. Засега всичко върви нормално, няма някоя култура със сериозни проблеми.

– Българинът използва ли качествена техника?

– Да, благодарение на европейските програми и средства България започна обновяване на земеделския си парк. Аз не мога да говоря на национално равнище, знам това от приятелите земеделци, които имам. В техните стопанства има модерна земеделска техника. В този сектор има срокове и те са много важни, именно затова е нужна нова, модерна, надеждна техника.

Според Вас изложенията за земеделска техника полезни ли са?

– Категорично да! Аз съм на мнение, че колкото повече информация има, не само в земеделието, а във всяка област, толкова човек е по-свободен в своя избор.

– Миналата година участвахте в конкурса „Принос в механизацията на земеделието” и бяхте отличени в категорията за големи стопанства. Какво мислите за Отличието и ще участвате ли отново тази година?

– Интересна и полезна инициатива на вашия вестник! Ако любовта към земята е в основата на избора да бъдем земеделци, то механизацията е средството да я осъществим… Разбира се, че ще участваме!

Доника Асенова