Русенски университет „Ангел Кънчев“


Няма как да съществува модерно земеделие без модерна техника и технологии, това налага от своя страна и поглед на образованието към осъвременяване на учебните планове и програми. Образованието, което получават студентите в Русенския университет, е напълно адекватно на новите изисквания. Така е било винаги – още от 1954 г. със създаването на Аграрно-индустриалния факултет, който е основоположник на Русенския университет, та до днес. Факултетът притежава богата материална база, която отговаря на съвременното ниво и позволява провеждане на качествен учебен процес и научна изследователска работа и поддържа контакти с водещи фирми. Той разполага с повече от 30 учебни и научноизследователски лаборатории, 3 зали за специализирано компютърно обучение. Във всички катедри има модерно оборудвани работни места, а в компютърните зали е осигурен свободен достъп на студенти, докторанти и преподаватели.​

Интерес към специалностите в Русенския университет има, защото аграрният сектор в България е може би най-силно развитият. В него се усеща слаб вакуум на високообразовани кадри, поради което, университетът ни се стреми да обучава и предлага на фирмите свои възпитаници. Към момента, желание от страна на завършващите средно образование да продължат да учат в специалности, свързани с аграрния сектор, все още има и вярвам, че и за в бъдеще ще е така. През срока на обучение на студентите се забелязва, че те инициират възможни срещи и контакти с фирми, за което пък ние им помагаме да се осъществят пълноценно. Работещите във фирмите, които нямат висше образование като инженери или агрономи, сами разбират, че е необходимо да повишат квалификацията си и се насочват към специалностите в Русенския университет. И това е тенденция, която наблюдаваме в годините. Работим с фирми от агросектора, а вече 20 години провеждаме Изложението на земеделска и електронна техника.

Както казах, тази година проведохме двадесетото издание на Изложението на техника, технологии, стоки и услуги, което събира фирми производители и дистрибутори в пространствата на висшето ни училище. Започнало през 1999 г. като експо на земеделски машини, преминало през представянето на техника и технологии от аграрно-индустриалния и автомобилния бранш, електрониката, IT сектора, телекомуникациите, енергетиката,  машиностроителната индустрия, прераснало в среща на стартиращи ученически и студентски компании, Русенското изложение е уникално по рода си в Северен централен район. Форумът неслучайно се провежда в Русенския университет „Ангел Кънчев”, защото тук се намира единственият в страната факултет за подготовка на инженерни кадри по Земеделска техника и технологии.

Русенският университет се стреми да поддържа и развива високото ниво на обучение на студенти в аграрния сектор в тясно сътрудничество с фирмите в тази сфера. Например през настоящата година, студенти от специалности „Земеделска техника и технологии” и „Мениджмънт и сервиз на техниката”, периодично са посещавали фирми като Titan Machinery, Varex, Rapid и InterAgri. Това е показател и за взаимен интерес, както от страна на студентите да черпят знания директно за конкретната фирма, така и за интереса на фирмите към кадри от тези специалности на Аграрно-индустриален факултет на Русенски университет.

Ние сме единственият български университет, включен в състезателната и спонсорираща програма на Фондация КЛААС, като в последните години дипломиращи се бакалаври участват със свои разработки и се конкурират със свои колеги от Европа. „Международната студентска награда“ позволява да бъдат отличени студентски разработки в областта на селскостопанските машини. Трябва да отбележим, че разработките на нашите студенти успешно се представят в този конкурс и получават заслужено признание.

Фирмите от агросектора системно провеждат отворени семинари на територията на Русенския университет. Голяма част от студентите биват привличани или насочвани за практики в съответните фирми, а в последствие завършилите се назначават на постоянна работа към тях. Пример за тясно сътрудничество е и обучението на курсисти за правоспособности Т-вк и Твк-з върху предоставени нови трактор и зърнокомбайн на фирма Рапид, като обучението се провежда от преподаватели от катедра „Земеделска техника” към Центъра за подготовка на кадри за земеделието – структура към Русенски университет.

Относно Отличието „Принос в механизацията на земеделеито” на първо място бих искал да подчертая, че това е един вид признание и уважение към тези фирми, че подпомагат аграрния сектор, а с това и внедряването на нови технологии, което, от своя страна, повишава и нивата на познание и обучение на нашите студенти в съответната област. Не на второ място, разбира се, бих споменал, че за да има успехи както в бизнеса, така и в науката, то налице е симбиоза между Русенския университет и фирмите в бранша, което е добър показател.

В заключение бих казал, че за да се да се постигат успехи, то образованието и науката трябва да подават ръка на бизнеса и обратно.

Пожелавам от мое име и от името на Русенския университет успехи, творческо дръзновение и нови покорени върхове на вестник „Земеделска техника”! Вярвам, че и за в бъдеще ще продължим да работим заедно за българското земеделие.

 

Чл.-кор. проф. Христо Белоев,

ректор на Русенския университет