Вестник „Земеделска техника“


Преди повече от век  – през  далечната 1894 г. се поставят основите на българския земеделски периодичен  печат с първия земеделски вестник „Орало”. С неговото мото „Мотиката и оралото хранят целия свят” е прозряна истината, че за да има резултатно земеделие, са нужни машини.  Това заключение е все така актуално и до днес, особено с нарастващите проблеми в световен мащаб, свързани с увеличаване броя на населението и недостига на храна в някои части на света.

Вестник „Земеделска техника” е единственото издание за агротехника и механизация в страната. На 1 декември 2018 година с брой 24 изданието започва своята 28-годишнина.  Още в далечното начало през 1991 година той се обособи като правоприемник и продължител на идеята на вестник „Орало”, винаги е прокламирал, че „Без машини няма земеделие” – те осъществяват технологиите, те са двигателят, но за ефективно производство трябват подготвени, знаещи и можещи кадри. Мисията на в. „Земеделска техника” е била и е да обедини образование, наука, бизнес в сферата на агротехниката за благото на България.

През 2014  в чест на 120 години земеделска техника заедно с МЗХГ, ССА, Русенския университет, Аграрния университет и НТС по машиностроене  и „Земеделска техника“ се постави началото на Отличието „Принос в механизацията на земеделието”. Целта бе да се акцентира върху политиката в земеделието, иновациите, да се заздрави връзката между земеделските производители, търговците на машини, агрокадрите  и да се утвърди значението на съвременното механизирано земеделие за икономиката на страната. Вече пета поредна година, на 1 декември, рожденият ден на вестник „Земеделска техника”, биват отличени фирми, предлагащи техника и земеделски производители ефективно използващи иновативни машини, ученици, студенти и изтъкнати дейци в областта на механизираното земеделие. Ссъбитието се обособи като Празник на механизацията

Мотото, което изданието следва, е: „Вашата връзка с прогреса в земеделието” и то се спазва през всички тези 28 години. Вестник „Земеделска техника” е посветен на отразяването на най-перспективното и новото в земеделското производство. Видни учени, специалисти, работещи в производството обсъждат различни проблеми, свързани с растениевъдство, животновъдство, нови машини, за образованието, науката, за агробизнеса. Изданието отразява състоянието в сектора, стратегиите за развитие, поддържа директни връзки със средни и висши учебни заведения, които подготвят кадри, със ССА и научни институти, създаващи нови технологии, сортове, машини, с производители и търговци на земеделска техника, на семена, препарати, торове, със земеделските асоциации, с Министерството на земеделието и неговите подразделения, с редови земеделски труженици, с  всички радетели за механизирано ефективно земеделие. Вестникът има печатно и електронно издание. Той е тематичен, отразява всички значими събития в агросектора в страната. Разпространява се чрез абонамент, на мероприятия, в институции, учебни и научни заведения, областни земеделски служби и други. Така читателите получават точна, разнообразна, навременна и иновативна информация.

Вестник „Земеделска техника” е отворен и е за всеки, който желае и работи за иновативно проспериращо земеделие.

доц. д-р инж. Милка Бобева