Поздравление от зам. министър Атанас Добрев


 

До читателите

и редакцията

на в. „Земеделска техника”

 

 Уважаеми дами и господа,

 През настоящата година се проведе 5-тото издание на конкурса за присъждане на отличието „Принос в механизацията на земеделието“. Отличие, което успя да се утвърди като добра традиция и вече доби заслужен авторитет сред българските фермери. Затова за мен, като представител на ръководния екип на Министерство на земеделието, храните и горите, е удоволствие и чест да поздравя всички участници в надпреварата и специално да приветствам наградените с Отличието „Принос в механизацията на земеделието“. Надявам се с успехите си те да мотивират още много свои колеги към инвестиции в нови и съвременни технологии.

Политиката на Министерството на земеделието, храните и горите е да подпомага и поощрява развитието на ефективно и конкурентоспособно земеделие в това число и чрез техническа и технологична модернизация. По тази причина ние сме излъчили свои представители, които да участват в провеждането на конкурса и в оценяването на резултатите. Радостно е, че в състезанието са представят най-нови технически решения и концепции, най-доброто в областта на селскостопанската техника, което е внедрено в производството и неизменно води до преминаване към модерни и високотехнологични начини на производство.

Можем смело вече да се похвалим, че българският фермер има осъзнато чувство на необходимост от съвременни технологични решения. Това зададе категорична тенденция на пазара, който трайно и необратимо се отвори към всички производители, вносители и търговци на земеделска и горска техника, отговаряща на европейските изисквания за високо ниво на безопасност и опазване на околната среда.

Министерството на земеделието, храните и горите подпомага преструктуриране и развитие на наличните материални мощности в стопанствата и насърчаване въвеждането на нови технически решения и чрез мерките от Програмата за развитие на селските райони, което създаде в последните години много нови възможности за подобряване на производството и утвърждаване на висок авторитет на отрасъла!

Пожелавам успех на всички Вас в развитието на механизацията и технологиите в областта на земеделието, хранителния и горския сектор!

 Атанас Добрев

Зам. министър на МЗХГ