Русенският университет участва на Shell Eco-marathon


Shell Eco-marathon е уникално състезание, което предизвиква студенти и ученици от целия свят да проектират, конструират и да се състезават с най-енергийно ефективните автомобили. Състезанието поставя сериозно предизвикателство пред младите инженери да изпитат границите на енергийната ефективност на пътя. То има за цел да ги вдъхнови да станат учени и инженери на бъдещето. Същевременно изисква от тях креативност, умение за разрешаване на трудни ситуации и работа в екип. Това, което ни привлече, е шансът да премерим сили с университети от други европейски държави и възможността да представим нашата визия за създаване на автомобил с водородно гориво.

Идеята възникна спонтанно и се инициира среща на студенти и докторанти от Транспортния факултет и факултет „Електротехника, електроника и автоматика”. По-късно се включиха и колеги от други факултети. Ориентирахме се към категорията Urban concept. За източник на енергия решихме да използваме водородна клетка, произвеждаща електроенергия, с която захранваме електродвигатели и с тях задвижваме ходовите колела. Търсихме нова и по-различна идея от тази на досегашния наш отбор. По този начин университета ще има два отбора, които да се състезават в различни категории.

Относно категориите в състезанието – те са в две групи. Едната група са прототипи: футуристични автомобили, проектирани да намалят съпротивлението за максимална ефективност, втората група са градски тип автомобили. Автомобилите се задвижват с един от следните видове източници на енергия: Двигатели с вътрешно горене: бензин, дизел, етанол, синтетичен дизел от природен газ (GTL) и компресиран природен газ (CNG); Електрическа мобилност: водород и електрическа батерия (с възможност за добавяне на соларен панел). По този начин са обособени и отделните категории в състезанието.

Категорията, която избрахме считаме за най-атрактивна, защото водородът е горивото на бъдещето и създаването на такъв продукт отправя най-сериозни предизвикателства към отборите. Убедени сме, че имаме силите и уменията да преминем успешно през изпитанията на това престижно състезание.

Името на автомобила, което беше предложено от членове на екипа и единодушно прието от всички, е HydRU. То се образува от първите букви на горивото на автомобила Hydrogen и началните букви на Русенски Университет /Ruse University/. Подготовката премина изцяло по плана, който си бяхме съставили. Стремежът ни при създаване на автомобила беше да сътворим атрактивна и запомняща се визия, като обръщахме внимание дори на най-дребните детайли, защото те са носителите на характера и уникалността на всяко едно изделие. При създаването на техническите решения, основният принцип, от който сме се ръководили, е за намиране на опростени, сигурни и безпроблемно работещи решения. Всички компоненти от автомобила сме направили сами – рамата, окачването, купето на автомобила, електрониката. Всичко е правено в Русенския университет от студенти и докторанти, с помощта на преподаватели. Решенията относно дизайна на автомобила вземаме колективно. Имахме много варианти относно външния вид на автомобила. Окончателния вариант, който вече всички са виждали, е в резултат на гласуване на екипа на HydRU. От първоначалния вариант на разработката HydRU – R1, показана на 6 май 2017 г. в София, отделните елементи претърпяха сериозна промяна – купето е значително олекотено, благодарение на по-леки детайли по него, оптимизирана е ходовата части и електрониката на автомобила. Проведохме тестове и оптимизирахме отделни детайли и възли. Работихме неуморно и без почивка през лятото, много често и до късно вечер. Но създадохме един напълно завършен автомобил и определено един сплотен и силно мотивиран екип – отборът на HydRU. Имаме пълната подкрепа на ръководството на Русенския университет, на община Русе и на Фондация „Русе – град на свободния дух” , на над 20 фирми, които са и наши спонсори.

Отборът на Русенския университет участва в предварителния кръг на Shell Eco-marathon – състезанието Challenger Event в Истанбул 22 – 24 септември 2017 г. В състезанието участваха 15 студенти, докторанти и преподаватели от нашия отбор.

HydRU е най-новият отбор на България, който участва в състезанието. Безупречното техническо състояние на колата HydRU – R2 позволи на отбора да премине пръв техническата инспекция и да започне своите тестове на пистата. Отборът направи пълния брой опити, които му бяха позволени и най-добрият резултат, който постави, е 96 км с един кубичен метър водород. По време на състезанието комисия от технически комисари постави изключително висока оценка за качеството на автомобила и неговия дизайн, в резултат на което отбор HydRU Racing Team на Русенски университет „Ангел Кънчев” спечели приза за най-добър дизайн на Shell Eco-Marathon Challenge Event – Turkey 2017. Това е награда както за външния вид на автомобила, така и за всички негови детайли и системи. Безупречното изпълнение на всички елементи беше гаранция за този голям успех. За пръв път в десетгодишната история от участието на България в състезанието български отбор печели подобна награда. Отборът постигна поставената си цел – класиране за финалите в Лондон тази година.

Пред отборът ни в близък план е подготовката на трети прототип на електромобила задвижван с водородна клетка – HydRU R3, за участие в състезанието Shell Eco-marathon в Лондон през юли.

Предстои ни много работа. Това, което постигнахме много задължава и е необходима още по-голяма мобилизация, а колективът ни, вдъхновен от изминалото състезание, е още по-мотивиран.

Предстои изработване на ново още по-олекотено купе, доусъвършенстване на електрониката и системите за управление. Ще поработим и по механичните предавки и спирачната система.

Бяхме на среща с министъра на образованието и науката и заявихме готовността си да работим по нова лаборатория за автомобили задвижвани със „зелена“ енергия, за което получихме подкрепа. Това е бъдещето и ние ще търсим новите екологични решения. Това също е амбициозен проект.

д-р инж. Иван Белоев,

РУ „Ангел Кънчев”